Szervezetünk hírei


Felkészülés Ausztriában
2012. július 05. 17:50
Felkészülés Ausztriában Hétfő óta zajlik az ausztriai Judenburgban az OSOCC-képzés, amelyen a nemzetközi INSARAG (Városi Kutató-Mentő Tanácsadó Csoport) mentőcsapatok együttműködésének módját ismertetik meg a jelenlévőkkel. Az ENSZ városi kutató-mentő (USAR) minősítésre való felkészítés keretében az ENSZ három magyar jelentkezését fogadta el, így hazánkat Antalicz Loránd tű. százados, Katona László tű. hadnagy és Földvári Péter, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tagja képviseli.
A képzésen részt vevők – Svédország, Belgium, Németország, Olaszország, Anglia, Spanyolország, Dél-Korea, az Amerikai Egyesült Államok, Svájc, Hollandia, Törökország, Jordánia, Ausztria és Magyarország – a nemzetközi együttműködések során nélkülözhetetlen elméleti ismereteket szereznek és szituációs gyakorlatokon vesznek részt. Sok más mellett a humanitárius koordinációról és az OSOCC-ban (Kárhelyszíni Koordinációs Műveleti Központ) való csoportmunkáról és átláthatóságról hallgatnak meg előadásokat.
 
A tanfolyam öt napja rendkívül intenzív programokkal telik, a szervezők láthatóan mindent megtesznek azért, hogy minél több tudnivalót adjanak át a hallgatóságnak. Az előadások nagy része interaktív, és speciális gondolkodásmód elsajátítására ösztönöz. Átfogó képet nyújt az OSOCC munkájáról és annak fontosságáról, ismerteti az OSOCC helyét és szerepét az INSARAG rendszerén belül.
 
Az oktatás nem csak a tantermekben folyik, terepmunka is szerepel a programban. A szabadban végzett gyakorlatok során szemléltetik az együttműködés módszereit és az egyes csoportok közötti kapcsolattartás mikéntjét. A hely adottságai lehetőséget adnak arra is, hogy a képzésen jelenlévők gyakorolják a GPS terepen történő kezelését és a felderítés módszereit. Mindezen túl az előadók nemzetközi küldetéseik során (Haiti, Bam, Indonézia, Mozambik) szerzett személyes tapasztalataikat is megosztják a hallgatókkal.

Kapcsolódó képek:
Felkészülés Ausztriában Felkészülés Ausztriában Felkészülés Ausztriában