Szervezetünk hírei


Hat mentőbúvárcsapat minősíttette magát sikerrel
2012. július 30. 14:28
Hat mentőbúvárcsapat minősíttette magát sikerrel Két napon át tartott az országban mentőbúvár tevékenységet folytató önkéntes mentőszervezetek minősítő gyakorlata. A megmérettetés július 29. és 30. között a Somogy megyei Gyékényesen zajlott.
A hétvégi nemzeti minősítő gyakorlatot a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte meg a Magyar Búvár Szakszövetség és a BM OKF Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség szakmai felügyelete mellett.
 
A kétnapos nemzeti búvárminősítést a vendéglátó Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Dr. Horváth Jenő tű. ezredes nyitotta meg. A Búvár Nemzeti Minősítő Bizottságban helyet kaptak a társadalmi szervezetek képviselői, így a Magyar Búvár Szakszövetség technikai alelnöke és katasztrófavédelmi összekötője, valamint Rubecz József búvár szakoktató. A szakmai feladatokat a csapatokkal Baranya Károly tű. alezredes, a megyei katasztrófavédelem helyettes vezetője ismertette. A gyakorlat búvárszakmai előkészítését és biztosítását a Bodó László által vezetett KÖTÉL Egyesület végezte.
 
A két nap során a szervezetek háromfős búvárcsoportjai gyakorlati feladatok végrehajtásával teljesítették a nemzeti minősítési rendszerben meghatározott mentőbúvár alapkövetelményeket. Fizikai állóképességükről, szakmai rátermettségükről, életmentési, elsősegély-nyújtási ismeretükről, árvízi helyzetben szükséges feladatmegoldó – vízi kutató, tájékozódó – és víz alatti együttműködési képességükről adtak számot. A búvár csoportoknak szabad partszakaszon történő árvízi védekezést, életmentést, áldozatok vízbe süllyedt gépjárműből való kimentését, víz alatti felderítést és tájékozódást, nehéz tárgy vízből történő kiemelését, valamint összehangolt mentést kellett bemutatniuk.
 
A minősítő bizottság elnöke Jackovics Péter tű. alezredes, a BM OKF Műveletirányítási Főosztályának helyettes vezetője volt, aki a gyakorlatot megfeleltre értékelte. Az országban elsőként hat önkéntes mentőszervezet – a Bakony Mentőcsoport (MTTSZ Veszprém Megyei Búvárklub), a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet (BHG Búvárklub), a Moson Mentőcsapat (Deepex Iparibúvár Szolgálat), a Nyír Mentőcsoport (Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület), a Savaria Dive Sportegyesület és Búvárklub és a Somogy Mentőcsoport (Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata) – szerezte meg a nemzeti minősítést, amely a továbbiakban mentőbúvár tevékenység végzésére jogosítja őket.  
 
2012. október 1-től csak a  nemzeti minősítő rendszer keretében megszerzett minősítés birtokában vehetnek részt az önkéntes mentőszervezetek  a katasztrófavédelem munkájában.

Nemzeti minősítési rendszer

 


Kapcsolódó képek:
Hat mentőbúvárcsapat minősíttette magát sikerrel Hat mentőbúvárcsapat minősíttette magát sikerrel Hat mentőbúvárcsapat minősíttette magát sikerrel
További képek a galériában