Szervezetünk hírei


Egy év alatt átalakult a vezetéstechnikai képzés rendszere
2012. október 05. 13:34
Egy év alatt átalakult a vezetéstechnikai képzés rendszere A mai napon újabb három fővel bővült a katasztrófavédelmi szervek vezetőoktatói minősítéssel rendelkező kiképzőinek száma, valamennyien rendkívül jó eredménnyel vizsgáztak. A hónap elején indított ötnapos tanfolyam teljes keretlétszámának felét a katasztrófavédelem adta. A mostani kiváló eredmény is igazolja, hogy az elmúlt több mint egy évben teljesen megújult a gépjárművezetés-technikai képzések rendszere.
A katasztrófavédelem 2011 júliusa előtt nem rendelkezett a gépjárművezetés-technikai képzések végzésére kidolgozott szabályrendszerrel, képzési programokkal, a képzések szervezése, végrehajtása, anyagi háttere rendezetlen volt. A katasztrófavédelmi szerveknél és az önkormányzati tűzoltóságoknál összesen három oktató és egy vezetőoktató dolgozott. A kiképzők oktatási engedélyét nem újították meg, így gépjárművezetés-technikai oktatói tevékenységet sem végezhettek. A javarészt alapszintű vezetéstechnikai képzések véletlenszerűen, a rendőri szervek oktatói állományának igénybevételével zajlottak, azok leginkább az ügyintézői igazolvány megszerzését célozták.
 
Az elmúlt időszakban elkészültek a képzéseket általánosan és közvetlenül is meghatározó szabályzatok, képzési programok. Ezt követően a vezetéstechnikai képzések személyi feltételeit kellett megteremteni. Fontos elem volt, hogy a Gazdasági Ellátó Központ mellett az igazgatóságok is rendelkezzenek felkészült kiképzővel. Jelenleg a hivatásos katasztrófavédelmi szervek állományában – a több lépcsőben végrehajtott felkészítéseknek köszönhetően – országosan 9 vezetőoktató és 24 oktató dolgozik.
 
A vezetéstechnikai képzéseknél legalább két oktató együttes munkájára van szükség, de ha a hallgatók száma meghaladja a tízet, tizenkettőt, minden további négy-hat tanulóra újabb egy oktatóval kell számolni.
 
A vezetéstechnikai képzések tárgyi feltételei – tábla, projektor, számítógép, gumikúpok, oszlopok – ma már biztosítottak, és rendelkezésre áll két mobil gépjárművezetés-technikai oktatási készlet (mobil pályakészletek) is, amelyek segítségével a térségi oktatási központok és az igazgatóságok is tudnak kihelyezett képzéseket tartani. Még mindig problémát jelent ugyanakkor a képzés helyszíne és a képzéshez használt járművek biztosítása, hiszen kevés olyan hely van, amely teherbírását, méretét, illetve a szükséges biztonsági zónák kialakítását illetően alkalmas egy ilyen típusú képzés megtartására.
 
A tavalyi évben összesen tíz vezetéstechnikai képzést bonyolított le a szervezet, ezeken 85 fő vett részt. Idén már a Gazdasági Ellátó Központ is részt vesz ezekben, így már októberig jóval több – 37 – felkészítést lehetett megtartani, ezeken 554 ember jutott hozzá a szükséges ismeretekhez.
 
A tervek szerint a központi régióban – ide tartozik a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Gazdasági Ellátó Központ, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – egy központi képzési bázis jön létre a tököli repülőtér területének felhasználásával. A repülőtér minden szempontból kiváló lehetőségeket biztosít a vezetéstechnikai képzések végrehajtásához, ráadásul várhatóan az eddiginél olcsóbban. Jelenleg a használatot biztosító együttműködési szerződés kidolgozása zajlik.
 
Az idei évben országosan még várhatóan 33 vezetéstechnikai képzés lesz, ezeken ötszázan kapnak majd lehetőséget ismereteik, készségeik javítására. A gépjárművezetés-technikai képzések egymásra épülő struktúrájában tíz órában folyik alapszintű (ügyintézői) oktatás, húsz, illetve negyven órában zajlik az emeltszintű képzés, és 24 tanórán kell részt venniük a saját hibájukból balesetet okozóknak.


Kapcsolódó képek:
Egy év alatt átalakult a vezetéstechnikai képzés rendszere Egy év alatt átalakult a vezetéstechnikai képzés rendszere Egy év alatt átalakult a vezetéstechnikai képzés rendszere
További képek a galériában