Szervezetünk hírei


Már csak pár óra a minősítő gyakorlat riasztásáig
2012. október 15. 21:08
Már csak pár óra a minősítő gyakorlat riasztásáig A magyar katasztrófavédelem rendszerével, a HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet létrejöttének folyamatával, a két csapat portfóliójával, a minősítő gyakorlat menetével ismerkedtek október 15-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon az ENSZ szakértői, minősítői és megfigyelői. A külföldi szakemberek a két csapat tevékenységét a ma esti riasztástól kezdve a harminchat órás minősítő gyakorlat végéig nyomon követik, és eldöntik, megkaphatja-e az ENSZ-től a HUNOR a nehéz, a HUSZÁR pedig a közepes városi kutató-mentőcsapat minősítést.
A világ tizenöt országából érkezett, a nemzetközi segítségnyújtás, városi kutatás-mentés valamelyik területének elismert szakértőit elsőként Dr. Góra Zoltán, a BM OKF főigazgató-helyettese köszöntötte. A tábornok úgy fogalmazott, nagy naphoz érkezett a magyar katasztrófavédelem, hiszen már két éve készül a szakma a minősítésre, a hivatásos tűzoltókból álló HUNOR és az önkéntes speciális mentőszervezetekből alakult HUSZÁR egyaránt sikerrel vette a felkészülés akadályait, és készek a végső minősítésre. A főigazgató-helyettes megköszönte a magyarokat segítő mentornak és minden külföldi szakembernek az iránymutatást, az építő kritikát. Emlékeztetett arra, hogy a csapattagok minden szükséges felkészítésen részt vettek, és a katasztrófavédelem beszerzett minden olyan eszközt, berendezést, amely a minősítés sikeréhez kell.
 
A magyarországi katasztrófavédelmi rendszerről Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, a ma esti riasztással kezdődő nemzetközi minősítő gyakorlat vezetője adott áttekintést. Elmondta, milyen okok vezettek a rendszer idei átalakításához, szólt a tevékenység hármas tagozódásáról, kijelentette, idehaza a katasztrófák elleni védekezésben minden állampolgárnak részt kell vennie. Mint fogalmazott, akikkel a minősítők, megfigyelők az elkövetkező napokban találkozni fognak, az elithez tartoznak, vállalásuk kiemeli őket a többi hivatásos, illetve önkéntes közül. A tábornok ezt követően részletesebben bemutatta a polgári védelem területét, majd röviden szólt a tűzoltósági és az iparbiztonsági szakterületről is.
 
A hajdúszoboszlói minősítő gyakorlatig vezető útról, az elmúlt hónapokban elvégzett munkáról Jackovics Péter tű. alezredes beszélt. A HUNOR parancsnoka emlékeztetett arra, hogy 2004-2005-ben Magyarország gyakorlatilag úttörő munkát végzett, amikor végigcsinálta az INSARAG-kiképzés folyamatát, az elsők között alkalmazva az irányelvet. Az alezredes felidézte a magyar mentőerők, szakemberek főbb nemzetközi bevetéseit, köztük a Sri Lanka-i cunamit követő missziót, az indonéziai segítségnyújtást, a máltai tevékenységet, illetve a japán földrengés és cunamit követő nukleáris katasztrófakor nyújtott segítséget. Mint fogalmazott, a magyarok minden bevetésen, nemzetközi gyakorlaton a lehető legtöbb tapasztalatot gyűjtötték, illetve osztották meg. Jackovics Péter egyebek mellett ismertette a hivatásos tűzoltókból álló csapat létrejöttének lépéseit, a toborzást, a tagok kiválasztásának folyamatát, az egymásra építkező felkészítés egyes fázisait, de beszámolt a különböző külföldi tanulmányutakról és bemutatta a mentőszervezet öltözékét, karjelzését is. A HUSZÁR-ról szólva az alezredes hangsúlyozta, a benne lévő speciális mentőcsapatok mindegyike átesett a nemzeti minősítésen. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a mentési szakágak saját maguk dolgozták ki a követelményeknek azt a minimális rendszerét, amelyet valamennyi, tagságra aspiráló speciális mentőcsoportnak teljesítenie kell.
 
A nap további részében a külföldi szakértők megismerkedtek a minősítő gyakorlat forgatókönyvével, a BM OKF főügyeletével, majd, immár két külön helyszínen a HUNOR és a HUSZÁR portfóliójának, csapatdokumentációjának bemutatása következett.


Kapcsolódó képek:
Már csak pár óra a minősítő gyakorlat riasztásáig Már csak pár óra a minősítő gyakorlat riasztásáig Már csak pár óra a minősítő gyakorlat riasztásáig
További képek a galériában