Szervezetünk hírei


Új év, módosuló jogszabályok
2012. december 29. 18:03
Az új esztendő első napjai több tűzvédelmi, piac- és szolgáltatásfelügyeleti jogszabály hatálya lépését vagy változását hozzák magukkal. Így alkalmazni kell például a piacfelügyeleti eljárással, a tűzvédelmi hatósági feladatokkal, a tűzvédelmi bírsággal foglalkozó kormányrendeleteket, de bővül a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezettek köre is.

Január második napján lép hatályba a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság piacfelügyeleti eljárását szabályozó kormányrendelet, amely meghatározza, hogy az építési termékek, tűzoltó-technikai termékek, tűz- vagy robbanásveszélyes készülékek, gépek, berendezések tűzvédelmi, biztonsági követelményei esetén a piacfelügyeleti hatósági feladatokat a BM OKF, az ezekkel összefüggő helyszíni ellenőrzések lefolytatását a katasztrófavédelmi kirendeltségek látják el. A rendeletben szerepel az is, milyen körülményeket kell figyelembe venni a piacfelügyeleti bírság kiszabásakor. Ilyen például, hogy a jogsértés hány felhasználót, fogyasztót érint, milyen előnyöket ért el a forgalmazó, de figyelembe veszi a hatóság azt is, milyen potenciális környezetkárosító hatása van az érintett terméknek.

 

Szintén jövő január elejétől hatályos – két korábbit módosítva – az a kormányrendelet is, amely a tűzvédelmi hatósági feladatokról, valamint a tűzvédelmi bírságról rendelkezik. Fontos változásként jelenik meg a kéményseprő-ipari közszolgáltatók hatósági és szolgáltatási felügyeleti hatásköre, amelyet a kormányrendelet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokhoz delegál. A jogszabály további feladatokat is ad, hiszen előírásai szerint a BM OKF tűzvédelmi szolgáltatókkal – tűzoltókészülék-karbantartók, beépített tűzvédelmi berendezéseket karbantartók, telepítők, távfelügyeletek, oktatásszervezők, vizsgáztatók – kapcsolatos közigazgatási és szolgáltatás-felügyeleti hatáskörei, valamint a bejelentések és a róluk szóló nyilvántartások kezelése is a katasztrófavédelmi igazgatóságokra kerül.

 

Az új esztendő változásokat hoz a tűzvédelmi szakvizsgára kötelezettekkel kapcsolatban is, hiszen az erről szóló belügyminisztériumi rendelet egy új foglalkozási ágat vezet be, ezentúl már az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzőknek is le kell tenniük ezt a vizsgát. Két foglalkozásnál pedig kiegészítést tesz a jogszabály: a jövőben a tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek mellett a tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzőknek is bizonyítaniuk kell a tudásukat, és ugyancsak tűzvédelmi szakvizsgára kötelezettek lesznek azok, akik a beépített hő- és füstelvezető rendszereket nemcsak telepítik, karbantartják és javítják, hanem végzik a felülvizsgálatukat is. A jogszabály átmeneti időszakot biztosít, május elsejéig nem szükséges tűzvédelmi szakvizsgáról szóló bizonyítvány az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatának végzéséhez és a tűzgátló tömítések beépítéséhez, felülvizsgálatához, karbantartásához, javításához. A beépített hő- és füstelvezető rendszerek esetében az idén év végéig megszerzett szakvizsgákkal felülvizsgálat is végezhető.

 

Az év elején lép hatályba a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendelete, valamint a szolgáltatás ellátásának szakmai szabályairól szóló belügyminisztériumi rendelet is. A jogszabályok alapján a kéményseprő-ipari közszolgáltatóknál a hatósági felügyeletet a katasztrófavédelmi igazgatóságok, az ingatlantulajdonosok esetében pedig a katasztrófavédelmi kirendeltségek látják el.