Szervezetünk hírei


Toboroz a HUNOR mentőszervezet
2013. február 22. 21:36
Toboroz a HUNOR mentőszervezet Közel ötven hivatásos tűzoltó jelent meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által a HUNOR mentőszervezet létszámbővítésének céljából szervezett megyei toborzáson, amelyet február 22-én tartottak a főigazgatóság Ferihegyi úti raktárbázisán. Az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg a szervezet működéséről és felépítéséről, majd a HUNOR tagjai látványos bemutatóval demonstrálták, hogy milyen feladatokat kell teljesíteniük éles helyzetben.
Jackovics Péter tű. alezredes, a HUNOR parancsnoka megnyitójában köszöntötte a toborzásra megjelent tűzoltókat, tájékoztatva őket arról, hogy a tegnapi napon az Európai Unió regisztrálta a HUNOR mentőszervezetet, ami újabb állomása egy tavaly kezdődött sikertörténetnek. Ezután elmondta, a csapat jelenleg kilencvennyolc fővel áll készen bármilyen katasztrófa sújtotta terület áldozatainak hazai vagy nemzetközi színtéren történő mentésére. Fontos azonban, hogy a mentőegység képes legyen duplikálni erőit, ezért a mai napon Szombathelyen is toboroznak. Az alezredes tájékoztatott arról, hogy a világon összesen huszonegy ilyen mentőszervezet működik, a HUNOR mentőszervezetet az elsők között tartják számon nehéz kategóriában. A katasztrófavédelem főigazgatója ezt ismerte el, amikor díszparancsban köszönte meg az eddigi munkájukat, azt, hogy készen állnak a haza védelmére és a nemzetközi segítségnyújtásra egyaránt, és ezt októberben, egyéves, rekord gyorsasággal lebonyolított képzés után, harminchat órás minősítő gyakorlaton bizonyították is.
 
Zalotai Norbert tű. százados, a HUNOR 3. alegységének helyettes vezetője a szervezet rendeltetéséről, riasztásának módjáról, annak végrehajtásáról adott tájékoztatást. Ismertette a szakfeladatokat, a csapat felépítését, kitérve arra is, hogy milyen követelményeknek kell megfelelniük a jelentkezőknek. Szavaiból kiderült, a csapat Budapesten három, vidéken nyolc, külföldön pedig negyvennyolc órán belül képes megkezdeni a mentést. Ehhez nagyon precíz logisztikára van szükség, hiszen akár tizenhat tonnányi felszerelést is meg kell mozgatni, és légi úton eljuttatni egy külföldi káresethez. A jelentkezőknek tehát komoly fizikai és pszichikai felmérőket, valamint egészségügyi alkalmassági vizsgálatokat kell teljesíteniük, ha a szervezet tagjai akarnak lenni. Előfeltétel az is, hogy legalább öt éves szakmai tapasztalattal rendelkezzen az illető műszaki mentés terén, hiszen előfordulhat, hogy egy harmincöt tonnás, összedőlt romos épületből kell embereket menteni.
 
A bemutatóval egybekötött toborzás következő részében a HUNOR gyakorlatairól szóló kisfilmet nézhették meg a jelenlévők, majd Dr. Nyikos Attila tű. ezredes arról beszélt nekik, hogy miként futnak be az Európai Uniótól és az ENSZ-től érkező riasztások közvetlenül a főigazgatósághoz. A nemzetközi főosztály vezetője elmondta továbbá, vannak olyan helyzetek is, amikor nem mentésben kell részt venni, hanem humanitárius segítséget kell nyújtani egy rászoruló országnak. Éppen ezért a csapatba aspiráló tűzoltók megtekinthették a rendelkezésre álló raktárkészletet, eszköztárat: a ruházatot, technikai eszközöket, szivattyúkat, tábori felszerelést, konzerveket és tisztálkodási szereket. Mint kiderült, a rendelkezésre álló új eszközök értéke körülbelül negyedmilliárd forint, megtalálható az anyagmozgatásra kiválóan alkalmas bobcat, quad, de roham- és mentőcsónakok is vannak. Ezután megtekinthették a műholdas járművet, illetve azt a felfújható sátrat, amit négy ember is könnyen fel tud állítani. Ez fűthető-hűthető, összkomfortos, stabil padlóráccsal rendelkezik.
 
A program zárásaként egy látványos gyakorlatot tekinthettek meg a HUNOR-ba készülő tűzoltók. A földrengést követő körülményeket egy romos épületben szimulálták számukra, amelyet a mentőegység tagjai körüljárva és megvizsgálva megállapították, hogy egy ember bent rekedt. Elhelyezkedését szenzoros érzékelő és keresőkutya segítségével határozták meg. Miután a falra festették a későbbiekben érkező mentőegységeket eligazító nemzetközi jeleket, betonvágó láncfűrésszel átvágták az épület falát, hogy kimenthessék a sérült, romok alatt rekedt embert.

Kapcsolódó képek:
Toboroz a HUNOR mentőszervezet Toboroz a HUNOR mentőszervezet Toboroz a HUNOR mentőszervezet
További képek a galériában