Szervezetünk hírei


Katonák ismerkedtek a katasztrófavédelemmel
2013. február 27. 07:37
Katonák ismerkedtek a katasztrófavédelemmel A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának felsővezetői tanfolyamán résztvevő tizenkét tiszt tett látogatást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, valamint a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban február 26-án.
 Elsőként Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, az országos katasztrófavédelmi főigazgató szakmai helyettese üdvözölte a vendégeket és betekintést nyújtott nekik a katasztrófavédelem elmúlt esztendejébe. A tábornok beszélt a 2012-ben végbement teljes szervezeti átalakulásról, az új hatáskörök és feladatok megjelenéséről. A megváltozott területeket sorra véve Góra Zoltán beszélt az őrsprogramról, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról, az új szakterületként megjelent iparbiztonságról, a katasztrófavédelem supervisori szerepéről, a védelmi igazgatásról, az országos és megyei mentőszervezetekről, a közbiztonsági referensekről, valamint a főügyeletről, a műveletirányításról. Ezen kívül kiemelten beszélt a hatósági munkáról, a prognóziskészítésről és a beválás-vizsgálatról. A főigazgató-helyettes érintette a gazdálkodás kérdését, a humánszolgálat, a képzés megújulását, a regionális egészségügyi, pszichológiai és munkabiztonsági központokat, az ellenőrzés keretén belül megalakult mobil ellenőrzést.
 
Dr. Mógor Judit tű. alezredes, a hatósági-koordinációs és művelet-elemzési főosztály vezetője a katasztrófavédelmi szervek felépítésével, fő feladataival, együttműködési rendszerével ismertette meg a honvédtiszteket. Részletesen szólt a megelőzés hatósági szemléletének erősítéséről, az alaptörvényben megjelenő különleges jogrendekről, a katasztrófaveszély időszakáról. Az alezredes bemutatta, milyen módszerrel készült el a települések új besorolása, elmondta, hogy mindegyikre egységes veszélyelhárítási terv készült. A főosztályvezető beszámolt a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatok és mobil laborok tevékenységéről, szerepéről. Ezután a katasztrófavédelem együttműködési kapcsolatairól ejtett szót az együttműködés színterei, időbelisége és iránya alapján. Mógor Judit az elemző-értékelő munkáról is tájékoztatta a felsővezetői tanfolyam hallgatóit, hangsúlyozva, hogy a művelet-elemzés rendszerének célja egységes és áttekinthető módszertan kialakítása, a vezetői döntések megalapozása, objektív adatszolgáltatás, valamint érdemi fejlesztési javaslatok megfogalmazása. A szakterület vezetője bemutatta azt is, hogyan zajlik alulról felfelé építkező módon a katasztrófavédelemnél a műveletek elemzése. Hozzátette, költséghatékonysági elemzések is készülnek, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy mióta a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is vonul egy-egy káresethez, csökkent a túlriasztások aránya.
 
A következő előadó, Dr. Hesz József tű. ezredes a katasztrófavédelmi ügyeleti és műveletirányítási rendszert mutatta be, beszélt arról, milyen kiterjedt kapcsolattartási feladatai vannak a főügyeletnek. A felsővezetői tanfolyam résztvevői a délelőtt során meglátogatták a Nukleárisbaleseti Információs és Értesítési Központot, ahol a nukleárisbaleset-elhárítási osztály vezetője, Taskó-Szilágyi Eszter tű. őrnagy tájékoztatta a vendégeket a központ működéséről, a benne rejlő lehetőségekről. A tisztek mindezek után megtekintették a Pest Megyei Műveletirányítási Ügyeletet, betekintést nyerve ezzel a katasztrófavédelem mindennapi életébe.
 
A szakmai látogatás délelőtti programját Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok zárta kiemelve a Magyar Honvédség és a hivatásos katasztrófavédelmi szervek között további szoros együttműködést.
 
A főigazgatóság után a tanfolyam résztvevői a Katasztrófavédelmi Oktatási Központba utaztak, ahol a KOK-ról tudtak meg részleteket, tájékoztatót hallgathattak meg az iskola tevékenységéről és képzési palettájáról. 

Kapcsolódó képek:
Katonák ismerkedtek a katasztrófavédelemmel Katonák ismerkedtek a katasztrófavédelemmel Katonák ismerkedtek a katasztrófavédelemmel
További képek a galériában