Szervezetünk hírei


Cél: a társadalom széles rétegeinek megszólítása
2013. február 27. 20:10
Cél: a társadalom széles rétegeinek megszólítása Az országos katasztrófavédelmi főigazgató kezdeményezésére és elnökletével február huszonhetedikén megalakult a Közönségkapcsolatok Tanácsa. A grémium célja a kapcsolatfejlesztés a közvéleménnyel, a különböző társadalmi csoportok, egyének közötti kommunikáció koordinálása a jó hírnév, az elismertség növelése érdekében, illetve a katasztrófavédelem társadalmi elfogadottságának figyelemmel kísérése.
Az alakuló ülésen Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője mondott bevezetőt. Mint fogalmazott, idehaza a rendvédelmi szerveknél nincs meg az a típusú közönségkapcsolati tevékenység, amely például Nyugat-Európában, vagy az Egyesült Államokban megfigyelhető, ahol igen magas szinten foglalkoznak a területtel. A főigazgató úgy vélte, a magyar katasztrófavédelem bátran szakíthat a beidegződésekkel és kezdhet valami újba – például a tanács megalakításával. A testület lefedi gyakorlatilag a legfontosabb területeket, hiszen tagjai között megtalálhatók a jogalkotás, a parlamenti kapcsolatok, a média, a karitatív szervezetek, az önkormányzatok, az egyházi és tudományos élet szereplői. Bakondi György az elmúlt évekből vett példákon keresztül mutatta be, milyen szakmán kívüli vetületei lehetnek egy-egy katasztrófának, milyen szociális, társadalmi helyzettel kell szembenézniük a beavatkozóknak például árvíz bekövetkezése esetén, amikor az embereknek az életen át gyűjtött vagyonát viszi el a víz. Az ülés résztvevői előtt a főigazgató vázolta a katasztrófavédelem átalakulását, annak okait, a szervezet munkájának új elemeit. Kiemelten szólt a lakosság tájékoztatásáról, beszélt a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére készített kampányfilmről, hozzátéve, hogy a figyelemfelhívásra mindenképpen szükség volt, hiszen emiatt csak az elmúlt két hónap alatt hetvenen sérültek és tizennégyen haltak meg. Hozzátette, közeljövőben a tél végén sok gondot okozó külterületi tüzek megelőzését célzó film is látható lesz. A főigazgató kijelentette, a katasztrófavédelem a bajban számít és számíthat az önkéntes segítségre, hiszen sokan adakoznak egy-egy gyűjtés idején, de azok is sokan vannak, akik saját munkaerejüket ajánlják fel.
 
Bakondi György azt mondta, a Közönségkapcsolatok Tanácsától azt várja, hogy friss módszerekkel, új elgondolásokkal lendítsenek a társadalmi megnyilvánulás folyamatán, hogy az emberek egyre inkább magukénak érezzék a katasztrófavédelem ügyét.
 
A főigazgatót követően a tanács tagjai fejtették ki véleményüket. Ajánlatként elhangzott a kormányablakok bevonása a közvélemény elérésébe, hiszen ezeken a helyeken sok ember megfordul, érdemes ott elhelyezni a különféle tájékoztató anyagokat. A Vöröskereszt képviselője a szervezet önkénteseinek közreműködését, illetve hadra fogható eszközeiket ajánlotta fel. Szó esett egy un. katasztrófavédelmi szaktudósítói hálózat megteremtéséről is.
 
A Közönségkapcsolatok Tanácsa élén az országos katasztrófavédelmi főigazgató áll, társelnöke Dr. Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, ügyvezető elnöke pedig Dobson Tibor tű. dandártábornok, a BM OKF Közönségkapcsolati Irodájának vezetője.
 
A KKT célja a kapcsolatfejlesztés a közvéleménnyel, a különböző társadalmi csoportok, egyének közötti kommunikáció koordinálása a jó hírnév, az elismertség növelése érdekében, illetve figyelemmel kísérni, milyen a katasztrófavédelem társadalmi elfogadottsága. A tanács idei munkaprogramjában egyebek mellett szerepel a katasztrófavédelem kommunikációs stratégiájának áttekintése, javaslattétel a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma és Zenekara látogatottságának, ismertségének növelésére. A grémium áttekinti a lakosság tájékoztatását szolgáló külső rendezvények, sport-, illetve szakmai versenyek támogatását, keresi a lehetőségét a hivatásos szervezetnek az egyházi, civil és nemzetiségi szervezetekkel való együttműködésének javítására is.

Kapcsolódó képek:
Cél: a társadalom széles rétegeinek megszólítása Cél: a társadalom széles rétegeinek megszólítása Cél: a társadalom széles rétegeinek megszólítása
További képek a galériában