Szervezetünk hírei


Főigazgatói szemle Nógrád megyében
2013. február 27. 20:13
Főigazgatói szemle Nógrád megyében A főváros után február 27-én a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tartott szemlét az országos katasztrófavédelmi főigazgató, amelynek során a megyei és helyi védelmi bizottságok vezetőivel, a megyei rendvédelmi szervek vezetőivel, valamint az együttműködő társadalmi és karitatív szervek vezetőivel találkozott.
Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a vendégek köszöntését követően hangsúlyozta a találkozó fontosságát. Beszédében a tábornok tájékoztatást adott a katasztrófavédelem feladatairól és szerepéről az egyes időszakokban, majd az elmúlt évek eseményein keresztül mutatta be a védelmi igazgatás korábbi és jelenlegi működését, szólt a járási hivatalvezetők feladatairól, a munkájukkal járó felelősségről.
 
A főigazgató után Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke kért szót. Elmondta, a járási hivatalvezetők felkészültek a feladatra, biztos benne, hogy az új védelmi igazgatási rendszer jól fog működni Nógrádban.
 
Becsó Zsolt, a megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke a fejlesztés oldaláról közelítette meg a változást. Kijelentette, a védekezésben a problémák felismerését követően további feladatokat kell elvégezni. Ezek közül – az árvízi veszélyekre hivatkozva – kiemelte a záportározók kialakítását, valamint a természetes vízelvezető rendszerek karbantartását.
 
Dr. Nagy Károly rendőr ezredes, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese a megyei rendőrség teljes személyi állományának együttműködéséről biztosította a katasztrófavédelem és a védelmi bizottságok vezetőit. Mint mondta, a rendőrség felkészült és kész a közös munkára.
 
Az értekezletet követően Bakondi György tájékoztatta a sajtó képviselőit a megbeszélésen elhangzottakról. Kiemelte, hogy a 2012-től működő új védelmi igazgatási rendszer első gyakorlati próbája a téli időszak volt, és már itt is vannak az árvízi felkészüléssel kapcsolatos feladatok. Ezekre a szervezet felkészült, a védekezés feltételei biztosítottak. Az altábornagy beszélt a hóolvadás következtében prognosztizálható áradásokról, amelyek az időjárás függvényében pulzáló árvízi jelenségként, lassú lefolyású és alacsony kockázati tényezőként, vagy kedvezőtlen esetben egy gyors olvadás következményeként akár nagyobb árhullámként is levonulhatnak. Berecz György tűzoltó alezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az Ipolytarnócon levonuló árhullám során végrehajtott feladatok kapcsán tájékoztatást adott a katasztrófavédelem, valamint a védelmi igazgatásban résztvevők sikeres együttműködéséről. Végezetül a tavaszi vegetációtüzek megelőzése érdekében tervezett és végrehajtott hatósági megelőző, és lakosságtájékoztató feladatokról beszélt a sajtó képviselői előtt.

Kapcsolódó képek:
Főigazgatói szemle Nógrád megyében Főigazgatói szemle Nógrád megyében Főigazgatói szemle Nógrád megyében
További képek a galériában