Szervezetünk hírei


"Gátat fel nem adunk"
2013. február 28. 20:25
"Gátat fel nem adunk" Elismerések átadásával, emlékhely avatással, valamint a légoltalom és a polgári védelem hősi halottainak emléktáblájánál történő koszorúzással emlékeztek meg február huszonnyolcadikán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon a Polgári Védelmi Napról.
A Himnusz elhangzását követően Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő mondott ünnepi beszédet. Emlékeztetett arra, hogy a polgári védelem világnapja alkalmából idehaza és külföldön is immár huszonegy éve emlékeznek meg a küldetésről: azon emberbaráti feladatok ellátásáról, amelyek a polgári lakosságnak az ellenségeskedések vagy a katasztrófák veszélyeitől való védelmezésére és közvetlen következményeitől való megóvására, valamint az életben maradás feltételeinek biztosítására irányulnak. A tábornok felidézte a légoltalom, a polgári védelem megalakításának körülményeit, valamint a katasztrófavédelem polgári védelmi feladatrendszerének átalakulási folyamatát, hangsúlyozva a polgári veszélyhelyzetek kezelésének fontosságát. Az országos főfelügyelő úgy fogalmazott, a polgári védelem mára nagyon széleskörű, a megelőzéstől a helyreállításig, a mindennapos balesetektől a nemzetközi katasztrófákig terjed. Emlékeztetett azonban arra is, hogy manapság a közbiztonság elsősorban megelőzést jelent. Beszédében a tábornok elmondta, a Nemzetközi Polgári Védelmi Szervezetnek (ICDO) a világnap alkalmából kibocsátott üzenete ebben az évben „A polgári védelem és a civil szervezetek felkészítése a katasztrófakockázatok megelőzésére” címet viseli, és az ICDO ebben a civil szervezetek nélkülözhetetlen szerepére hívja fel a figyelmet.
 
A beszédet követően a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának előadását hallgathatták meg az állománygyűlés résztvevői. A zeneművek elhangzása után Dr. Bakondi György tű. altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató elismeréseket adott át. Ebben az esztendőben a civil élet olyan szereplői és a megyei önkéntes mentőszervezetek azon tagjai vehettek át kitüntetést, akik a lakosságvédelem és a védelmi igazgatás területén példaértékűen teljesítettek.
 
Az elismerések átadását egy másik „átadás” követte, hiszen a polgári védelmi nap megünneplése adott alkalmat arra, hogy felavassák a BM OKF Mogyoródi úti épületének megújult aulájában kialakított emlékhelyet, amely egyúttal otthont ad a polgári védelem történetét bemutató időszaki kiállításnak is. Az átadást jelképező nemzeti színű szalagot a főigazgató vágta át, majd ezt követően a légoltalom és a polgári védelem hősi halottainak tiszteletére készített emléktáblánál koszorút helyezett el az országos katasztrófavédelmi főigazgató és két helyettese, az országos polgári védelmi főfelügyelő a főfelügyelőség két főosztályának vezetője társaságában, valamint a Magyar Polgári Védelmi Szövetség szakmai elnöke.
 
A Szózat hangjaival véget érő ünnepség után Bakondi György főigazgató mondott pohárköszöntőt, melyben hangsúlyozta  nem véletlen, hogy elismerésben szinte kizárólag „csak civilek” részesültek, ez azt mutatja, a szervezet felismerte, hogy a polgári védelem létező dolog, amelyben a civil szférából több ezren vesznek részt, szaktudásukkal, tenni akarásukkal segítik a hivatásosok munkáját. Az altábornagy úgy fogalmazott, a közelmúlt sajnálatos eseményei bebizonyították, hogy szakítani kell a múlt módszereivel, a mai rendszer már nem elbújik a veszély elől, hanem szembenéz azzal.  Bakondi György kitért közigazgatási és a polgári védelmi rendszer átalakulására, hangsúlyozta az abban résztvevők nem fognak késlekedni, ha döntést kell hozniuk, akkor sem, ha ezek nehéz döntések lesznek. „Mindenki biztos lehet abban, hogy gátat fel nem adunk. Biztosak lehetnek ebben az ország lakosai, a szomszédos államokban élők, számíthatnak a katasztrófavédelemre, a védelmi igazgatás rendszerére, a polgári védelmi szervezetekbe beosztott több mint százezer emberre.” – fejezte be beszédét a BM OKF főigazgatója. 
 

Kapcsolódó képek:
További képek a galériában
Letölthető dokumentum(ok):