Szervezetünk hírei


Értékelés, felkészülés
2013. március 02. 06:53
Értékelés, felkészülés A kormány tavaly novemberi döntése értelmében február huszonnyolcadikáig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója kormánymegbízottként végezte a téli időjárással kapcsolatos feladatok koordinálását. A megbízatás lejártával Dr. Bakondi György tű. altábornagy, főigazgató sajtótájékoztatón számolt be az elvégzett munkáról és az elért eredményekről az országos rendőrfőkapitánnyal, valamint a honvéd vezérkar főnökével az árvízi védekezés témájában tartott megbeszélést követően.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a sajtótájékoztatót megelőzően áttekintette Papp Károly r. vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitánnyal és Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnökével a téli együttműködés tapasztalatait, valamint az árvízvédelmi feladatokat. A megbeszélés keretében egyeztetés történt azokról a kérdésekről, amelyek a hazai folyókon lehetséges árhullám és az ellene történő hatékony védekezés érdekében a három szervezet szempontjából fontosak, az árvízi prognózist és a hivatásos, önkéntes, tartalékos erők és eszközök igénybevételével összefüggő kérdéseket. Korábban a szakértők a gyors átcsoportosítás, a beérkezés, a területfelelősségi rendszerről, a védekezés módszertanáról már egyeztettek.
 
Az újságírók előtt a téli időszak tapasztalatairól Dr. Bakondi György altábornagy elmondta, november óta, vagyis amióta kormánymegbízottként felügyelte a téli időjárással kapcsolatosan jelentkező feladatokat, három olyan időszak volt, amikor komolyabb lépéseket kellett tenni. December 8-10-e között Baranya, január 17-21-e között Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém, illetve Zala megyében, valamint február 11-15-e között szintén az előbbi öt megyében intenzíven, központilag koordináltan, megyei szintű műveletirányítással hajtották végre az érintett szervezetek a feladatokat. Ezen időszakokban erőket, eszközöket csoportosítottak át, a mentés új típusait alkalmazták, támaszkodtak a január elsejével megalakult helyi védelmi bizottságok szervezőmunkájára.
 
Az elmúlt hónapok erőfeszítéseit a BM OKF főigazgatója statisztikai adatokon keresztül mutatta be. Ezen idő alatt huszonegy esetben rendeltek el tehergépjárműveket érintő forgalomkorlátozást, vagy zártak le ideiglenesen határátkelőhelyet. Hófúvás 660 helyszínen volt, átmenetileg ötvenkilenc településen összesen több mint tizenhétezer embert nem lehetett megközelíteni. Itt, mondta Bakondi György, új módszereket is alkalmaztak, hiszen ha egy-egy ilyen településre több út is vezetett, akkor csak egyet tettek járhatóvá és azt hó-mentesen is tartották. Így biztosított volt az ott élők ellátása. Háromszázhetvenhárom közút vált hosszabb-rövidebb időre járhatatlanná, ezerhatszázharminc elakadt gépjárműből kellett az együttműködő szervekkel közösen kimenteni az utasokat. A téli időszakban közel háromezer-háromszáz embert mentettek meg a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség munkatársai. Közúti vagy egyéb balesetekben több mint kétezren sérültek meg, majdnem háromszázan vannak azok, akik szén-monoxid-mérgezést kaptak, hétszáznegyven embert pedig kihűlés közeli állapotban mentettek meg. A tél áldozatokat is szedett, szén-monoxid-mérgezés következtében tizenöten, kihűlés miatt harmincnégyen haltak meg. Tizenöt településen volt probléma az áramellátással, nagyjából háromezer-ötszáz fogyasztónál okozva kiesést, a vízszolgáltatás pedig négy településen kétezer embernél akadozott rövidebb időre. A téli síkosság-mentesítésre a különböző közútkezelő cégek összesen százhetvenezer tonna anyagot használtak fel. A Belügyminisztérium ezerhatszázhuszonöt önkormányzaton keresztül egymilliárd forint értékben adott tűzifa-támogatást, ez nagyjából hatvannégyezer köbméternyi tüzelőt jelent. A téli időszakban a hivatásos katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentőszolgálat, a közútkezelők és a többi szervezet több mint hetvenezer fővel vett részt a feladatok végrehajtásában, a felhasznált eszközök száma meghaladja a harminckétezret.
 
Az árvízhelyzetről szólva Bakondi György altábornagy emlékeztetett arra, hogy azt több tényező befolyásolja, így a folyóvizek vízgyűjtő területein meglévő hó mennyisége, a hóolvadás gyorsasága, intenzitása, valamint a több napon át tartó, egyidejű esőzés lehetősége a vízgyűjtőkön. Ezért a katasztrófavédelem, fogalmazott a főigazgató, figyeli a vízgyűjtőkön kialakuló helyzetet, a meteorológiai előrejelzéseket. Elmondható, hogy szinte mindegyik, Magyarországra érkező folyó vízgyűjtőjén a korábbi mennyiségnél több hó található. A jelenlegi helyzetről a tábornok elmondta, hat megye húsz településén folyt különböző fokozatú árvízi védekezés, öt megye tizenöt településén pedig a belvíz ellen védekeztek. A legtöbb elrendelt árvízvédelmi készültség február huszonhatodikán volt, akkor négy szakaszon harmad-, kilenc szakaszon másod-, kilenc szakaszon pedig elsőfokú készültség volt érvényben. Jellemzően pulzáló árvízi jelenséget lehetett megfigyelni, tette hozzá a tábornok, a vízgyűjtőn az alacsonyabb részeken a hó elolvadt, utána este megfagyott, nem kapott utánpótlást, és így emelkedett-süllyedt az árvízi szint. Az elmúlt időszakban, két megyében összesen negyvenkét utat kellett lezárni, illetve a pinkamindszenti határátkelőt zárták le a forgalom elől két napra. Összesen nyolcvanhárom szivattyút állítottak munkába, közel ötvenkétezer homokzsákot építettek be, a védekezésben eddig több mint ezren vettek részt kétszáznegyvenegy eszközzel. Két megyében hat településről összesen százhuszonhét embernek kellett elhagynia otthonát. Jelenleg az ország nyugati felében és a Sajó térségében is apadnak a folyók.  
 
Papp Károly rendőr vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány arról számolt be, hogy az ORFK és szervei minden év elején felülvizsgálják, így az idén februárban is felülvizsgálták a bevetési, a logisztikai és az egészségügyi-biztosítási terveiket. A tábornok elmondta, a különböző fokozatokra a rendőri erők rendelkezésre állnak, megtörtént a technikai eszközök szemléje is – vagyis a testület helikopterei, hajói, speciális járművei készen állnak egy esetleges árvízi bevetésre. Amennyiben erre sor kerül, tette hozzá a főkapitány, a rendőrség erőit a helyszínen a Készenléti Rendőrség parancsnoka irányítja majd. Papp Károly beszélt arról is, hogy szükséges és indokolt esetben két órán belül ezer, további négy órán belül újabb ezerkétszáz rendőr bevetésére képesek.
 
A Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Dr. Benkő Tibor vezérezredes az újságírók előtt elmondta, a honvédség is készen áll az árvízi védekezésben való részvételre. Rendelkeznek egy állandó készenlétben lévő szervezettel, ott ezerkilencszáz emberrel és ezerháromszáz technikai eszközzel lehet számolni, szükség esetén ezt a mennyiséget különleges eszközökkel és plusz létszámmal, körülbelül nyolcezer fővel tudják bővíteni. Vannak kétéltű járműveik, tudnak építeni pontonhidat, útnak indíthatják a konténerszállítóikat, a trélereket, csapatszállító autóbuszokat, de alkalmasak egészségügyi és logisztikai biztosítási feladatokra is.
 
A katasztrófavédelem tizenkétezer hivatásossal áll készen arra, hogy mindent megtegyen az árvízi fenyegetés leküzdésére, mondta Bakondi György. Emellett százkétezer, polgári védelmi szervezetbe beosztott állampolgárral, valamint a szervezetekhez rendelt eszközparkkal, hétmillió homokzsákkal, szállítókapacitással, kiépített logisztikai rendszerrel, speciális felszerelésekkel is számolni lehet.
 
Kérdésre válaszolva a BM OKF főigazgatója tájékoztatást adott az éppen aktuális ár- és belvízi védekezési helyzetről.

Kapcsolódó képek:
Értékelés, felkészülés Értékelés, felkészülés Értékelés, felkészülés
További képek a galériában