Szervezetünk hírei


Senki ne induljon útnak!
2013. március 15. 14:51
Az országban kialakult helyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél, és összehívta az operatív törzset. Ezt délelőtti rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a belügyi tárca vezetője, amelyen a rendőrség és a katasztrófavédelem parancsnoka és az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára adott tájékoztatást az elmúlt 24 óra eseményeiről, a megtett és a jelenleg folyamatban lévő intézkedésekről. Valamennyien azt kérték a lakosságtól, hogy senki ne induljon útnak.
Dr. Pintér Sándor belügyminiszter elöljáróban elmondta, a rendkívüli időjárás az ország nyolc megyéjét érinti leginkább. Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Somogy és Zala megyében főleg a havazás és a hófúvások miatt keletkezett, olykor három méteres hótorlaszok okoznak nagyon komoly problémákat, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében az ónos eső nehezíti a helyzetet. Utóbbi helyeken az elektromosáram-ellátás szűnt meg több településen, míg az ország nyugati felén a hótorlaszok miatt sok járhatatlan út van, amelyeken gépjárművek rekedtek a bennük lévő utasokkal együtt.
 
Mentésük érdekében a belügyminiszter riadót rendelt el, összehangolt munkát végez a rendőrség, a katasztrófavédelem, de a honvédség is útnak indította lánctalpas járműveit. Az érintett megyékben folyamatosan nyitva vannak a melegedő helyek, ahol a bajba jutottakat étellel és itallal látják el. Azoknak az ellátásáról is gondoskodnak, akik gépjárművükben rekedtek, nekik az enni- és innivaló mellett üzemanyagot is szállítanak a beavatkozók. A legrosszabb helyzet jelenleg is az M1 és M7-es autópályán van, ezek érintett szakaszain reggel megkezdték a szalagkorlátok elbontását, hogy így is gyorsítsák a mentést és az autók haladását. Emellett melegedő buszok is érkeztek a helyszínen lévők ellátása érdekében.
 
Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a tájékoztatón elmondta, hogy pillanatnyilag 57 elzárt település van az országban, ami több mint 13 ezer embert érint, a forgalom elől száz közutat  zárt el vagy az időjárás, vagy a hatóságok. Problémákat okoz a rendkívüli időjárás a vasúti közlekedésben is, öt vonalon nem lehet közlekedni. Majdnem 5500 gépjármű akadt el az utakon, 160 településen szünetel az áramellátás. Ezeken a helyeken az áramszolgáltató nem tudta még megkezdeni a helyreállítást a 120 km/h sebességű szél miatt, ezért a katasztrófavédelem aggregátorokkal segíti az ott élők ellátását. A tábornok tájékoztatott arról is, hogy rövidesen megérkeznek az országba azok a hómarók, amelyekkel Ausztria segíti a magyar hatóságok munkáját.
 
Papp Károly r. vezérőrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság főkapitánya arról számolt be, hogy eddig három halálos kimenetelű  - amelyek közül kettő hozható összefüggésbe az időjárási helyzettel -, 19 súlyos és 57 könnyű sérüléssel együttjáró közúti baleset történt az elmúlt órákban. Elmondta azt is, hogy a rendőrség korlátozza a megközelíthetetlen települések elhagyását, ahol pedig akadozik az ellátás, ott fokozott rendőri jelenlétet biztosítanak. Ugyanez igaz az utakon őrizetlenül hagyott gépjárművek esetében is. Mint elhangzott, az utakon lévők segítése érdekében 2700 liter üzemanyagot indítottak útnak, emellett a területi rendőri szervek munkáját a készenléti rendőrség állománya támogatja.
 
Szócska Miklós államtitkár a tájékoztatón arról számolt be, hogy a kórházak a meteorológiai előrejelzéseket nyomon követve feltöltötték vérkészleteiket, sehol nincs hiány. Külön figyelnek a dialízisre szoruló vesebetegek és a szülés előtt álló nők ellátására, aki már kórházban van, azt az időjárási helyzet normalizálódásáig bent tartják. Megerősített szolgálatot látnak el a mentőszolgálatok is, ha kell, a katasztrófavédelem segítségével jutnak el a betegekhez.
 
A sajtótájékoztatón a belügyminiszter újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, a rendőrség és a katasztrófavédelem jelesre vizsgázott a kialakult helyzet kezelését illetően, odaadásukról és szakmai felkészültségükről tettek tanúbizonyságot. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a lakosság egy része felelőtlenül, az előrejelzéseket figyelmen kívül hagyva, nem egyszer felkészületlenül indultak útnak, a balesetek egy részét pedig az okozta, hogy nem a körülményekhez alkalmazkodva vezettek.
 
A sajtótájékoztatón a belügyminiszter, a parancsnokok és az államtitkár nyomatékosan arra szólította fel az állampolgárokat, hogy senki ne induljon útnak, aki pedig már úton van, tartsa be az ilyenkor szükséges magatartási szabályokat.