Szervezetünk hírei


Segítség indult Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe!
2013. március 17. 18:47
Segítség indult Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe! Az országos katasztrófavédelmi főigazgató által elrendelt azonnali mozgósítást követően délután negyed ötkor felmálházva elindult Magyarország hivatalos ENSZ INSARAG minősített HUNOR Mentőszervezetének ötvenfős csapata Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. Nyíregyházán további húsz tag csatlakozik hozzájuk. Feladatuk műszaki kárelhárítás lesz annak érdekében, hogy a megye érintett területein mihamarabb helyreálljon az áramszolgáltatás.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjának Ferihegyi úti bázisára Pest, Nógrád, Heves és Bács-Kiskun megyéből érkeztek a riasztást követően a HUNOR-tagok.  Mint a csapat vezetője, Jackovics Péter tű. alezredes az eligazításkor elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több ezren vannak áram  nélkül, a csapatnak az áramellátás visszaállítását elősegítendő műszaki kárelhárítási feladatai lesznek, a rácsos tartószerkezetű, a viharos időjárásban kidőlt villanyoszlopokat kell szakszerűen darabolniuk, eltávolítaniuk. Ehhez megfelelő felszerelést visznek magukkal, a menetoszlop három teherautóján kárhelylámpák, fáklyák, alpintechnikai felszerelések, vágóeszközök, quadok kaptak helyet, de málháztak a felázott, vizes terepre való tekintettel mellesnadrágot, rendelkeznek fűthető sátrakkal, élelemmel, a csapatban van orvos, pszichológus.  Azt egyelőre nem tudni, milyen kiterjedésű a kárhely, de havas, vizes, jeges területre számítanak, és arra, hogy kettőnél több kárterületen kell majd egyszerre dolgozniuk.  Visznek magukkal kommunikációs eszközöket is, a csapaton belül az URH-rádiót használják, de EDR-készülékek is rendelkezésre állnak. Az alezredes elmondta, riasztást kapott a Pilis Mentőcsoport is, amely rendelkezik olyan járművekkel is, amelyek jól boldogulnak a vizes talajon, így kétéltűre, légpárnás, illetve háromtengelyes eszközre is számíthatnak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az E.on helyi képviselőivel egyezteti azt, hogy hová kell irányítani a HUNOR-t. Szintén a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság gondoskodik olyan csapatszállító eszközről, amellyel el tudnak jutni a nehezen járható területekre is, valamint az ottaniak felkészültek a csapat pihentetésének megoldására is. Nyíregyházán a fővárosból indult ötven HUNOR-taghoz további húszan csatlakoznak, ők Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Csongrád megyéből érkeznek.
A csapat indulását a Ferihegyi úti bázison követte figyelemmel Dr. Tollár Tibor tű. dandártábornok, a főigazgató gazdasági helyettese, valamint a GEK igazgatója és helyettese.

Kapcsolódó képek:
Segítség indult Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe! Segítség indult Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe! Segítség indult Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe!
További képek a galériában