Szervezetünk hírei


Nincs járhatatlan út és elzárt település
2013. március 17. 21:48
Dr. Pintér Sándor belügyminiszter, Dr. Bakondi György tű. altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató és Papp Károly r. vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztató keretén belül számolt be a szokatlanul kemény, téli időjárás miatt kialakult helyzetről, annak felszámolásáról, illetve az elmúlt napokban végrehajtott feladatokról.
Dr. Pintér Sándor a tájékoztatón jelentette be, hogy az országban nincs már elzárt település és járhatatlan út, a vízszolgáltatás is egyre több helyen helyreáll. Az áramszolgáltatás hiánya jelenleg hetvenöt településen okoz fennakadást, azonban a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség a szolgáltató céggel együtt folyamatosan dolgozik a probléma elhárításán.
 
A belügyminiszter beszámolt arról is, hogy ez a márciusi vihar Európa-szerte a legnagyobb volt, az érintett európai országokban a károk felszámolása, a helyreállítás átlagosan három, három és fél napig tartott. Magyarországon a katasztrófahelyzet előtt többször is riasztást adtak ki, az Országos Meteorológiai Szolgálat előre jelezte a különösen erős vihar érkezését, és a prognózist március 14-én megerősítették. A belügyminiszter emlékeztetett arra is, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Győr-Moson-Sopron, Veszprém, valamint Fejér megyében a helyi sajtón keresztül arra kérte az embereket, ne induljanak útnak, majd a délutáni órákban már országos szinten is erre figyelmeztetett. A rendőrség az M1-es, valamint az M7-es utat 14 óra 30 perckor lezárta. Délután felállt az Operatív Törzs is, amelyben a rendőrség és a katasztrófavédelem közösen dolgozott, tették mindezt a honvédséggel és a mentőszolgálattal szoros együttműködésben. „Megfelelően kezeltük a helyzetet” – szögezte le a belügyminiszter.
 
Arra a kérdésre, miben különbözött ez a vihar a többi európai országot érintő vihartól, Pintér Sándor elmondta, egyrészt a szél rendkívüli erősségében, másrészt pedig abban, hogy a kialakult helyzet, a hófúvás és a vihar egyidőben érintett kétszázhetven-ezer embert. Ezen a helyzeten azonban gyorsan úrrá lettek a szervezetek. A belügyminiszter külön köszönetét fejezte ki Ausztria és Szlovákia belügyminiszterének, továbbá az önkénteseknek. Példaértékű volt a polgármesterek hozzáállása is, hiszen 227 melegedőhely nyílhatott meg országszerte. Mint mondta, volt aki „ünnepi ebédet szolgált fel” a bajbajutottaknak. Szintén köszönetet mondott az önkéntes és önkormányzati tűzoltóknak, továbbá a polgárőröknek is, közülük több mint hatezren segítettek.
 
Arra az újságírói kérdésre, hogy követelt-e emberéletet a kialakult helyzet, a tárca vezetője elmondta, egy ember sem hűlt ki gépjárműben, minden emberi életet sikerült megóvni. Az úton hagyott gépjárműveket rendőrök ellenőrizték, a katasztrófavédelem pedig melegedő buszokkal várta a veszélybe került embereket, továbbá biztonságos helyre szállította őket. A belügyminiszter beszélt arról is, hogy tart még a viharok nyomán keletkezett károk felmérése, az azonban elmondható, hogy az őrizetlenül hagyott gépjárműveket illetően sem fosztogatás, sem lopás nem történt. A leszakadt vezetékeket megpróbálták ugyan ellopni, ezek az elkövetők azonban már őrizetben vannak – tette hozzá a belügyminiszter.
 
Végezetül Pintér Sándor bejelentette, a kormány utasítására a Belügyminisztérium hétfő estére jelentést készít a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól, valamint a tárca és az operatív törzs munkájáról, amelyet a kormányülésen megvitatnak.
Dr. Bakondi György tű. altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató a sajtótájékoztatón azokat a szempontokat ismertette, amelyeket ilyen helyzetekben elengedhetetlenül mérlegelni kell. A tábornok elmondta, a rendszerben megvoltak a szükséges erők, eszközök, az állomány felkészült volt, szervezetten reagált. Lényeges elemnek nevezte, hogy a lakosság tájékoztatása időben megtörtént. Felidézte a csütörtöki, elsőként kiadott közlemény szövegét, amelyben a szervezet nyomatékosan felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy aki teheti, ne induljon útnak. A szövegben ott volt az is, akinek halaszthatatlan dolga van, az csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel induljon el.
 
A főigazgató ezután beszélt arról, hogy melegedőbuszok indultak például a fővárosból, beszámolt a bevetett eszközökről, így a homlokrakodókról, valamint a több mint húsz, vasúton veszteglő szerelvényről. Március 14-én a katasztrófavédelem 777, másnap pedig 700 műszaki mentést hajtott végre, szalagkorlátot tizennégy helyen kellett átvágni. A katasztrófavédelem az elmúlt három nap alatt 1692 esetben avatkozott be. „Sikeres beavatkozást hajtottunk végre” – zárta szavait a főigazgató.
 
Papp Károly r. vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány elmondta, március 14-én elrendelték az országos törzs felállítását, amely a megyei rendőr-főkapitányságok tevékenységének összehangolását hivatott szolgálni. A főkapitány hangsúlyozta továbbá a fokozott rendőri jelenlét szerepét a kialakult helyzetben. Ezt, illetve a fokozott járőrtevékenységet továbbra is fenntartják az áram nélkül maradt térségekben.