Szervezetünk hírei


A szolgáltató szerint ma mindenhol lesz áram Szabolcsban
2013. március 19. 11:04
Tartanak még a helyreállítási munkálatok azokon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken, ahol jelenleg sincs áramellátás. Működik a veszélyhelyzet-kezelési központ is a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tíz szakembere, a megyei védelmi bizottság titkárságának, illetve az E.ON két-két munkatársának, valamint a rendőrség és a honvédség egy-egy munkatársának részvételével. A munkálatokat továbbra is segíti speciális eszközeivel és szaktudásával a HUNOR mentőcsoport 71, illetve a Pilis mentőcsoport öt tagja.
A mentőcsoportokból létrehozott hat munkacsoport a viharban kidőlt oszlopok helyszínre szállításában, a kidőlt oszlopok helyének GPS koordinátákkal történő meghatározásában és az oszlopok helyének kézi munkával történő kialakításában segít a szolgáltatónak. A mentőcsoportok a nehezen megközelíthető helyeken, 11 településen terepjáróval, kétéltűvel és lánctalpas járművekkel, valamint quadokkal segítették a szolgáltató helyreállítási munkálatait.
 
Az EON Zrt. 183 szakembere 97 technikai eszközzel jelenleg is a helyreállításon dolgozik. Az operatív munkaszerv szervezi és biztosítja az E.ON által bejelentett szállítási, mozgatási igényeket, fogadja a lakossági és önkormányzati bejelentéseket, koordinálja a beavatkozó állomány pihentetését, étkeztetését, valamint a technikai eszközök őrzését.
 
Az áram nélkül maradt települések száma folyamatosan csökken, ma reggel 26 település nem egészen ötezer fogyasztója várja még a szolgáltatás újraindítását. A szolgáltató hat településen nagy teljesítményű aggregátorok beüzemelésével oldotta meg az áramellátást. A karitatív szervezetek és magánszemélyek felajánlásainak köszönhetően tegnap több helyen már a lakosok is aggregátorhoz juthattak. Folyamatosan dolgozik a katasztrófavédelem 55 aggregátora is, ezeket azokról a helyekről, ahol ismét van áramszolgáltatás, átcsoportosítják a még ellátatlan településekre.
 
Március 18-án a megye 16 településének 23 oktatási intézményében rendeltek el tanítási szünetet, hétfőn azonban már csak a nagykállói és ibrányi járás nyolc településén maradnak zárva az óvodák és iskolák.
 
A megyében segít a Magyar Honvédség 25 tagja is, ők tíz PTSZ-M lánctalpas járművel és három szállítójárművel vesznek részt a munkálatokban. A nehezen járható területeken tegnap tíz honvédségi lánctalpas jármű dolgozott. A munkákba a rendőrség 58 munkatársát is bevonták, ők 37 gépkocsival vannak jelen a térségben. A tegnapi napon tíz ellátatlan településen ötezer ember napi kétszer kapott meleg ételt és teát. Úgy tűnik, hogy erre a segítségre ma már nem lesz szükség, hiszen az energiaszolgáltató ígérete szerint valamennyi településen sikerül újraindítani az áramszolgáltatást.
 
A megye valamennyi településén megoldott a vízellátás és a szennyvízelvezetés. Tegnap még húsz melegedőhely állt a lakosság rendelkezésére, ezekben 97 embert helyeztek el, rövidebb-hosszabb időre 782-en fordultak meg bennük.