Szervezetünk hírei


A HUNOR első éles bevetése Szabolcsban volt
2013. március 19. 18:30
A HUNOR első éles bevetése Szabolcsban volt A mai napon Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 99 százalékán helyre állt az áramszolgáltatás, a további munkálatok speciális eszközök igénybevétele nélkül is megoldhatók, így a Hunor mentőcsapat a délelőtti órákban elhagyta a kárhelyszínt. A csapat konvoja rendőri felvezetéssel érkezett meg a BM Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság Ferihegyi úti raktárbázisára. A mentőszervezet 71 tagja az elmúlt napokban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében segített a rendkívül komoly áramellátási problémák felszámolásában.
Az Ibrányban elköszönő csapat gyors és eredményes munkáját Kossa György tű. dandártábornok köszönte meg. A tábornok és a Hunor vezetője, Jackovics Péter tű. alezredes is megemlítette, sikeres munkájuk legfőbb elismerése a lakosság olykor megható köszönete volt. A Hunortól elköszönve a tábornok a Paszabi Polgármesteri Hivatalban tájékoztatta a sajtót az aktuális helyzetről, majd Tajthty Péter, Paszab polgármestere köszönte meg a katasztrófavédelem segítségét.
 
Szabolcsban a magas- és középfeszültségű hálózatok helyreállítása után jelenleg a kisfeszültségű vezetékek javítása zajlik. Ez azzal jár, hogy időnként azokon a településeken is előfordul kisebb-nagyobb áramszünet, ahol már helyreállt a szolgáltatás, hiszen az éppen javítás alatt álló vezetékek miatt az adott szakaszt le kell kapcsolni a szerelési munkálatok közben. Az E.ON tájékoztatása szerint legkésőbb holnap estére valamennyi probléma megoldódik, minden háztartásban áram lesz.
 
A Szabolcsból visszaérkező hivatásos tűzoltókból álló csoportot Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok országos polgári védelmi főfelügyelő köszöntötte, egyben tolmácsolta Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy főigazgató elismerését az elmúlt napokban tanúsított példás helytállásukért. Mint mondta, az októberben megszerzett ENSZ INSARAG minősítés után hamar eljött az ideje az első magyarországi éles bevetésnek.
 
A sajtótájékoztatón Jackovics Péter tű. alezredes, a HUNOR mentőszervezet parancsnoka arról tájékoztatott, hogy amikor a szervezet megkapta a riasztást, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében áramellátási zavarok léptek fel, közel négy óra alatt készen állt a szakfeladatra. A műszakikár-elhárítási feladatokra vállalkozva gyors reagálású mentőszervezetként, hetvenegy fővel és tizenhárom járművel indultak az ország északkeleti megyéjébe, teljes önellátásra berendezkedve. Az alezredes hangsúlyozta, a speciális járművekre azért volt szüksége a csapatnak, hogy ne legyenek kiszolgáltatva az adott kárterületen.
 
Jackovics Péter elmondta, hogy a Nyíregyházán felállított operatív törzs mintegy két órás szakmai egyezetés során határozta meg, hogy a kárfelszámolás és helyreállítás során milyen speciális szakfeladatok várnak a HUNOR szervezetére. Az alezredes tájékoztatójából kiderült, a szolgáltatónak összességében ezerkétszáz villanytartó elemet kellett visszaállítani és újjáépíteni, ebben számítottak a mentőszervezet támogatására. A helyszínen tapasztaltak kapcsán Jackovics Péter elmondta, megdöbbentő volt azt látni, hogy a természet mekkora pusztításra képes. Ezután arról beszélt, egyértelműen nehezítette a csapat munkáját, hogy nem pontosan tudták, mekkora kárterületről is van szó. Éppen ezért felderítő egységeket küldtek ki, amelyek huszonnégy óra alatt – a szervezet rendelkezésére álló quadokkal – bejárták a területet, GPS koordinátákkal összesen harminckét olyan kritikus pontot rögzítettek, ahol derékba tört középfeszültségű tartókat kellett helyreállítani. A HUNOR képzett kutató-mentő szakemberei, sok más mellett a villanytartó elemek szállításával bőséggel kivették tehát a részüket abban a megfeszített munkában, amely napokon keresztül azért folyt megállás nélkül, hogy 280 ezer háztartásban mihamarabb helyreálljon a villanyellátás.
 
Ezeket a közel egy tonnás póznákat vitték Nyíregyházáról Ibrány térségébe, ahol munkacsoportokban végezték munkájukat, együttműködve az E.ON, a honvédség, és rendőrség munkatársaival. Az operatív törzs által kitűzött célokat másfél nap alatt sikerült elérni, vagyis több mint kétszáz póznát szállítottak a helyére. A HUNOR továbbra is készen állt a feladatok végrehajtására –, hiszen ahogyan azt a csapat parancsnoka korábban említette, tíz műveleti napra elegendő felszerelést vittek magukkal.
 
A HUNOR Mentőszervezet a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi, külföldön pedig Magyarország hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportjaként végzi tevékenységét. Feladata, hogy az ország határain belül kialakult katasztrófahelyzetekben a speciális képzettséget, technikát, beavatkozói képességet igénylő mentési feladatok megoldásában segítse a hivatásos katasztrófavédelmi szervek munkáját. Feladata továbbá egy olyan, nemzetközi szinten bevethető, minősített katasztrófavédelmi mentőegység biztosítása, amely alkalmas és képes hathatós segítséget nyújtani Magyarország határain kívüli katasztrófa-események felszámolásában.
 
A világon összesen huszonegy nehéz kategóriájú városi kutató-mentő szervezet működik, a HUNOR-t októberi nemzetközi minősíttetése óta az elsők között tartják számon ebben kategóriában. A csapat Budapesten három, vidéken nyolc, külföldön pedig negyvennyolc órán belül képes megkezdeni a mentést. Ehhez nagyon precíz logisztikára van szükség, hiszen akár tizenhat tonnányi felszerelést is meg kell mozgatni, és légi úton eljuttatni egy külföldi káresethez.
 
A HUNOR alkalmas keresőkutyákkal és műszaki kereső berendezésekkel történő kutatásra, mentésre, beleértve a nagy tömegű tereptárgy megemelésével történő mentést, vasbeton és acélszerkezetek bontására, kötelekkel végzett speciális műveletekre, dúcolási szakműveletekre, veszélyes anyagok kimutatására és elkülönítésére, újraélesztésre és életben tartási eljárásokra. A mentőcsapat egyszerre több kárhelyszínen képes tíz napon át, napi huszonnégy órán keresztül dolgozni, eközben természetesen önellátó.
 
A csapat rendelkezésére álló új eszközök értéke körülbelül negyedmilliárd forint, megtalálható az anyagmozgatásra kiválóan alkalmas bobcat, quad, de roham- és mentőcsónakok is vannak, az eszközparkba tartozik még egyebek mellett műholdas jármű, fűthető-hűthető, összkomfortos, stabil padlórácsos felfújható sátor is.
 
A mentőszervezet jelenleg kilencvennyolc fővel áll készen bármilyen katasztrófa sújtotta terület áldozatainak hazai vagy nemzetközi színtéren történő mentésére. A tervek és az ENSZ elvárásai szerint meghatározott időn belül a jelenlegi létszámot meg kell háromszorozni, ezért az idén már lezajlott és még várható további tagtoborzás.

Kapcsolódó képek:
A HUNOR első éles bevetése Szabolcsban volt A HUNOR első éles bevetése Szabolcsban volt A HUNOR első éles bevetése Szabolcsban volt