Szervezetünk hírei


Tapasztalatok és tervek az első éles bevetés után
2013. március 21. 14:11
Tapasztalatok és tervek az első éles bevetés után Március huszonegyedikén a megyei mentőcsoportok vezetőinek tartottak továbbképzést a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A programban az árvízi védekezésre való felkészülés, a nemzeti minősítő rendszerben lezajlott gyakorlati tapasztalatok, a hazai önkéntes csoportok alkalmazásának lehetőségei egyaránt terítékre kerültek.
Elsőként Jackovics Péter tű. alezredes, a műveletirányítási főosztály vezetője tartott átfogó előadást, amelyben beszélt a HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes mentőszervezet nemzetközi minősítésének folyamatáról, arról, hogy az ENSZ szakértői egyrészt elismerően szóltak a két csapat teljesítményéről, másrészt követendőnek tartják a magyar nemzeti minősítés rendszerét. Mint mondta, húsz éves hiányosságot sikerült akkor felszámolni, amikor az egyes mentési szakágak kidolgozták saját követelményrendszerüket, benne a bemeneti elvárásokkal, a vizsgáztatás, a gyakorlatok rendszerével, ráadásul úgy, hogy minden terület kompromisszumos, senki által nem vitatott megoldást talált. Az alezredes felidézte, milyen forrásokra pályázhattak az önkéntes szervezetek, beszélt arról, hogyan áll a pénz átutalása.
 
Jackovics Péter beszélt arról is, hogy az októberi minősítés óta a HUNOR felkérést nem kapott külföldről, ezért lehetőség szerint minden nemzetközi gyakorlaton igyekeztek részt venni. Mint mondta, ismét toborzást szerveztek, amelynek eredményeképpen a különféle szempontok szerinti alkalmassági szűréseket százhatvanegy jelentkezőn végzik el. Hozzátette, az új csapattagok, illetve vezetők INSARAG irányelvek szerinti felkészítése májusban kezdődik. A főosztályvezető itt beszélt arról is, hogy a két országos mentőcsoport nyitni kíván a már minősített megyei mentőcsapatok felé, igyekeznek azokat erőteljesen bevonni a munkába, a szervezetekbe. A terv, hogy a HUNOR az év végéig megháromszorozza jelenlegi létszámát. Az alezredes beszélt arról is, hogy júniusban összevont nemzeti gyakorlat lesz a HUNOR és a HUSZÁR részvételével, de külön minősítés várható a mentőkutyás, illetve a kötéltechnikai szakágnál.
 
A műveletirányítási főosztály vezetője szólt a múlt hét végi hóhelyzetről, annak kezeléséről, a HUNOR Mentőszervezet bevetéséről is. Egyebek mellett elmondta, hogy a körülbelül hatvan kilométeres kárhelyet szektorokra kellett osztani, csak így lehetett bármilyen munkát is megszervezni. Beszélt arról is, hogy a mentőcsapatok megtalálták helyüket és szerepüket, akadt, aki üzemanyagot osztott, más az ellátásról gondoskodott, megint más pedig a tájékoztatást végezte. Jackovics Péter példásnak nevezte, ahogyan a csoportok segíteni érkeztek. A HUNOR Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bevetéséről szólva felidézte a riasztás, az indulás menetét, beszélt arról, hogy a szokásoktól eltérően egy mentőautó is volt a menetoszlopban, illetve a csapattal tartott a főigazgatóság vezető főorvosa is. Mint az alezredes fogalmazott, feladatuk volt a helyi mentőerőkkel együtt dolgozni, megtalálni azokat a hézagokat, ahol a csapat segíteni tudott. Jackovics Péter kijelentette, a bevetés az állomány és a rendszer tesztelését jelentette, a nyert tapasztalatokat megbeszélik és felhasználják.
 
A főosztályvezető beszámolt a mentőszervezetek árvízi felkészüléséről is. Ismertette a kiinduló helyzet különböző aspektusait, köztük az ország földrajzi elhelyezkedéséből fakadóakat, beszélt a prognózisról, arról, milyen körülmények határozzák meg az árvíz kialakulását, mértékét. Elmondta, a HUNOR-t a kockázati helyszínek felmérése alapján a gócpontokra fogják irányítani, de arra készülnek, hogy az első huszonnégy órában a helyi erők – például megváltozott szolgálatszervezéssel a tűzoltóságok, a megyei mentőcsoportok, az összesen mintegy ötezer főt számláló árvízi komplex csoportok – kezelik a helyzetet. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a megyeiek dolga pontosan tudni, a beérkező segédcsapatok hová menjenek, hozzátette, hogy például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Palád-Csécsei öblözetben kimenekítésre számítanak, Borsodban viszont homokzsákolásra. Jackovics Péter beszélt arról is, hogy az árvízhez a HUSZÁR egységeit is riasztani fogják, konkrétan a minősített mentőcsapatok ugyancsak minősített szakalegységeit, a logisztikai háttér pedig biztosított, oda érkezik homok és homokzsák, ahová kell.
 
A továbbképzés következő előadását Ökrös Árpád tű. őrnagy tartotta, aki a magyar nemzeti minősítő rendszer keretében lezajlott gyakorlatok tapasztalatait ismertette. Egyebek mellett elmondta, hogy 2012-ben tizenöt megyei mentőszervezet szerezte meg a minősítést, Komárom-Esztergom és Fejér megye árvízi védekezési komplex minősítése április utolsó hétvégéjén lesz, majd ezt követően ugyancsak Komárom-Esztergom, illetve Veszprém megye csapata a közepes városi kutató-mentő vizsgát teszi le. Elhangzott az is, hogy a minősített megyei mentőcsoportok feladata elvégezni a járásokban, kerületekben alakuló csapatok minősítését.
 
Ezután Pavelcze László, a Rescue24 Tűzoltó- és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport vezetője számolt be a februári, valamint a múlt hét végi hóhelyzetben szerzett tapasztalatokról. A felkészítés további részében a résztvevők a hazai önkéntes mentőcsoportok alkalmazásának területeiről, a HUNOR és a HUSZÁR nemzetközi alkalmazásáról, EU Modul regisztrációról, a Bács-Kiskun megyei Petőfi Mentőcsoport árvízi felkészüléséről hallgattak meg előadást, de szó esett a májusi INSARAG-szemináriumról és bemutatkozott a Nyír Mentőcsoport is. 

Kapcsolódó képek:
Tapasztalatok és tervek az első éles bevetés után Tapasztalatok és tervek az első éles bevetés után Tapasztalatok és tervek az első éles bevetés után
További képek a galériában