Szervezetünk hírei


Három megyében zajlik megelőző árvízi védekezés
2013. március 30. 12:31
Az Országos Meteorológiai Szolgálat nyolc megyére jelenleg is érvényben tartja elsőfokú, azaz citromsárga figyelmeztető előrejelzését, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 20 milliméternél is több csapadékra lehet számítani. Az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt több folyó és patak vízszintje jelentősen megemelkedett, ezeknél árvízi védekezésre készülnek a szakemberek. Több településen pedig a belvizet szivattyúzzák.
Az elmúlt három hónap csapadékos időjárása miatt jelenleg három megyében, Tolnában, Baranyában és Somogy megyében zajlik megelőző árvízvédekezés. Hazánkban csak márciusban az ilyenkor szokásos csapadék több mint a duplája esett le, és a meteorológiai előrejelzések szerint a mai napon is esőre kell készülni, ami tovább növeli a folyók már jelenleg is magas vízszintjét.
A Kapos folyón és a gödrei-vízfolyáson az éjjel komolyabb vízszintemelkedés következett be, számítani kell arra, hogy a folyó kilép a medréből, de ennek a lehetősége fennáll a Baranya csatorna és a Völgységi patak esetében is. Megelőző védekezés folyik Dombóvár, Bonyhád és Döbrököz, valamint Csikóstőttős településeken. A Kaposon délelőtt 10 órakor 272 centimétert mért a Fészerlaki automata vízmérce. Miután a térségben csökkent a csapadék intenzitása, a hajnali óránkénti 10 centiméteres emelkedés után ugyanennyi idő alatt most már csak három-négy centimétert emelkedik a víz. A reggeli óráktól a Kapos folyó visszaduzzaszt az Orci-patakra, amennyiben a folyamat tartóssá válik, akkor a 61. számú főközlekedési úton terelésre kell felkészülni.
A védekezéshez a szükséges létszám, technika és felszerelés rendelkezésre áll, a kialakult és még várható helyzet miatt a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megerősítette ügyeletét. Reggel 8 óra óta a Somogy Megyei Védelmi Bizottság Operatív törzse vízügyi szakember bevonásával koordinálja a megelőző védekezéssel kapcsolatos tevékenységeket, délben pedig a megyei védelmi bizottság tart rendkívüli ülést. A megye több vízfolyásának szintje is emelkedik, ezeket a szakemberek óránként ellenőrzik és a védekezést célzó intézkedéseket megtették.
Jelenleg a Baranya csatornán, a Bükkösdi vízfolyáson és a Völgység patak mentén folyik védekezés. A legkritikusabb helyszín Sásd térségében van, itt hat szivattyúval és homokzsákkal folyik a védekezés.  A katasztrófavédelem négyezer homokzsákot szállított a helyszínre. A Baranya csatorna óránként 5-10 centimétert emelkedik. A víz haszonállatokat veszélyeztet, további szivattyúkat szállítanak oda. A helyszínen van a Misina Önkéntes Mentőcsoport és a katasztrófavédelmi műveleti labor. A Völgység patak magas vízszintje miatt Szászváron folynak védekezési munkálatok, a védekezésben résztvevő harminc ember hatszáz homokzsákot pakol a megfelelő helyekre. Késő délelőtt Kisvaszari vízfolyás megemelkedett vízszintje miatt kezdődtek védekezési munkálatok a településen.
 
A megelőző árvízi védekezéssel egyidőben több helyen a belvíz is munkát ad, a kritikus pontokon szivattyúzással emelik át a vizet. A munkálatokban a katasztrófavédelem tűzoltó és polgári védelmi egységein kívül önkéntesek és rendőrök is részt vesznek. A várható áradások miatt a megyében még nem rendeltek el forgalomkorlátozást.
Az aktuális információkról a www.met.hu, a www.katasztrofavedelem.hu oldalon és az érintett megyék katasztrófavédelmi honlapján tájékozódhatnak. A közlekedéssel kapcsolatban a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon, a vízügyi helyzetről a http://www.vizugy.hu/ oldalon találhatnak információkat.
http://tolna.katasztrofavedelem.hu/
http://baranya.katasztrofavedelem.hu/
http://somogy.katasztrofavedelem.hu/