Szervezetünk hírei


Magyar megfigyelők a lengyel INSARAG gyakorlaton
2013. április 25. 14:18
Magyar megfigyelők a lengyel INSARAG gyakorlaton A HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet hat tagja és a HUSZÁR Önkéntes Katasztrófavédelmi Mentőszervezet vezetője vesz részt a lengyelországi „POLEX 2013” terepgyakorlaton, Zaganban.
A terepgyakorlaton hat ország hét csapata, Oroszország, Fehéroroszország, Lengyelország, Románia, Csehország, Németország (ISAR és THW) ENSZ INSARAG (Nemzetközi Kutató és Mentő Tanácsadó Csoport) minősítésén már átesett „nehéz” vagy „közepes” kategóriájú vagy minősítésre váró egységei vannak jelen.
 
Magyarországot megfigyelőként a nehéz kategóriájú ENSZ INSARAG minősítésű HUNOR mentőszervezetből Jackovics Péter tű. alezredes, Szalóki Péter tű. főtörzszászlós, Sáfár László tű. zászlós, Pinkóczi Tamás tű. főtörzsőrmester, Ilovszki-Horváth Soma tű. törzsőrmester és Ábrahám Márton logisztikus,  a közepes kategóriában minősített HUSZÁR Mentőszervezetet pedig Jambrik Rudolf tű. ezredes képviseli a gyakorlaton.
 
Az Alsó-Sziléziában április 23-26. közötti gyakorlat célja a minősített városi kutató- és mentőcsapatok (USAR) kárterületi koordinációjának és együttműködésének gyakorlása. A folyamatosan zajló terepgyakorlaton a résztvevő csapatok gyakorolják a fogadó központ (RC) a helyszíni műveletirányítási és koordinációs központ (OSOCC) működtetését, a nemzetközi és a helyi erők ENSZ INSARAG Irányelv szerinti együttműködését.
 
Az események Nibylandben, Sohaországban játszódnak. A félmillió lakosú állam nem tagja az Európai Uniónak és kizárólag Lengyelországgal határos. Fővárosa Bolesławiec, második legnagyobb városa Żagań, Pstrąże pedig az államfő szülővárosa, amely vegyiparáról és első osztályú faipari termékeiről híres. Az állam nemzeti mentőszolgálata felel a mentési munkálatokért, felkészültek tűzoltásra, műszaki mentésre éppúgy, mint vegyi, vagy ökológiai veszélyhelyzetek elhárítására. Az országban általános az egészségügyi ellátás, a helybéliek számára ingyenes. Sohaország területén gyakorlatilag nincs közösségi közlekedés, kizárólag autóval vagy vonattal lehet utazni, az autópályák ingyenesek. Az államot határon kívülről csak közúton lehet elérni, az egyetlen határátkelő Trzebień városánál van. A beutazóknak érvényes útlevéllel vagy azzal megegyező irattal, valamint vízummal kell rendelkezniük. A vámelőírások többsége megegyezik a lengyel előírásokkal.
 
A minősítésnek egy több mint két és fél négyzetkilométeres területen elhelyezkedő katonai gyakorlótér ad otthont Pstrąże városában. A területet 1989-ig a szovjet hadsereg használta, azóta a lengyel katonaságé. A helyszín kiválóan alkalmas mindenféle városi kutató-mentő feladat végrehajtására, hiszen több mint háromszáz, különböző állapotban lévő épület áll itt, de vannak alagutak, száraz csatornák, vasúti átjárók, hidak is. Az erdők, tavak, valamint a Bóbr folyó például a nyílt téri kutyás kereséshez teremt megfelelő feltételeket. Az OSOCC Trzebień-ben működik.
 
A magyar delegáció kedden este érkezett meg. Szerdán először megismerkedtek a gyakorlat részleteivel, a fontos biztonsági és egyéb tudnivalókkal, majd délután és késő este is alkalmuk nyílt megtekinteni a helyszínen folyó munkákat.

Kapcsolódó képek:
Magyar megfigyelők a lengyel INSARAG gyakorlaton Magyar megfigyelők a lengyel INSARAG gyakorlaton Magyar megfigyelők a lengyel INSARAG gyakorlaton
További képek a galériában