Szervezetünk hírei


Elindult a HUNOR Győrbe
2013. június 06. 13:54
Elindult a HUNOR Győrbe Csütörtökön fél egy után nem sokkal elindult a HUNOR Hivatásos Mentőszervezet hetvenhárom tagja Győr-Moson-Sopron megyébe, hogy a legveszélyeztetettebb helyeken segítse az árvízvédelmi munkálatokat. Hozzájuk csatlakozik menet közben a HUSZÁR Önkéntes Mentőszervezet további tizenhat emberrel.
A rendőri felvezetéssel haladó, szállítójárművekből, teherautókból, csapatszállító buszokból álló konvojt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője indította útnak. A felsorakozott csapattagok előtt Dr. Bakondi György tű. altábornagy, főigazgató úgy fogalmazott, elérkezett az ideje, hogy a HUNOR-t és a HUSZÁR-t árvíznél bevessék. Útjuk Győrbe vezet, hiszen a Szigetköz települései veszélyben vannak, ott van szükség a csapatok speciális eszközeire, szaktudására. A tábornok az állomány előtt úgy fogalmazott, ha nagy baj lenne, elsőként a két mentőszervezet tagjait vetik be. Emlékeztetett arra, hogy a HUNOR már bizonyított, amikor a tavaszi havazás idején segítséget nyújtottak az áramellátási zavarokkal küszködő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A főigazgató azt várja a segíteni indulóktól, hogy esküjükhöz méltóan, bátran, szervezetten, fegyelmezetten dolgozzanak.
 
Bakondi György a csapatok további feladatairól kijelentette, ott dolgoznak majd, ahol a Duna éppen eléri a legmagasabb vízszintet, utána minden bizonnyal követik a tetőzést a folyón lefelé. Az altábornagy beszélt arról is, hogy a katasztrófavédelem az árvízzel nem érintett megyékből az ottani hivatásos állományt átcsoportosította, több mint kétezren erősítik a védekező megyéket. A megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportokon kívül a bajban lévő területekre küldik az árvízvédelmi komplex csoportokat, illetve nagy erőkkel van jelen a Magyar Honvédség, a rendőrség, a vízügy is. Bakondi György hangsúlyozta, a figyelem most Győrre irányul, a védelmi munkák befejeződnek, mire a nagy víz odaér. Utána leginkább például a gátak, töltések magasítása, a talpszivárgások megszüntetése, a buzgárok elfogása lesz a feladat.
 
A Győr-Moson-Sopron megyébe tartó HUNOR és HUSZÁR csapat csónakokat, világítóberendezéseket, könnyű szállítóeszközöket visz magával, gondoskodnak a saját ellátásukról. Ott kapnak feladatot, ahol a legkritikusabb a helyzet, ahol már elfogytak a meglévő erők, szükség esetén pedig részt vesznek a kitelepítésben, kimenekítésben.

Kapcsolódó képek:
Elindult a HUNOR Győrbe Elindult a HUNOR Győrbe Elindult a HUNOR Győrbe
További képek a galériában