Szervezetünk hírei


Győrújfalun vetették be a HUNOR-t és a HUSZÁR-t
2013. június 08. 16:53
Győrújfalun vetették be a HUNOR-t és a HUSZÁR-t A HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet az elmúlt két napban Győr-Moson-Sopron megye legkritikusabb helyzetben lévő településén, Győrújfalun folytatott árvíz elleni védekezési munkálatokat.
A hivatásosokból álló HUNOR és az önkéntes mentőszervezetek tagjaiból verbuválódott HUSZÁR mentőszervezet csütörtökön indult el, hogy a legkritikusabb helyeken segítsék az árvízi védekezést. Elsőként Győrbe mentek, itt ugyanis a város egyes részeit veszélyeztette a megáradt Duna. Ennél is nehezebb helyzet alakult ki a Győrújfalu határában lévő árvízvédelmi töltésnél.
Éppen hogy megérkeztek az egységek, amikor a győrújfalui védvonalhoz riasztották őket, mert a gát egy része suvadás miatt megcsúszott és fennállt a veszélye, hogy megrogy. A HUNOR két egysége a vízügyi szakemberek szakmai irányítása mellett megkezdte a bordás megtámasztás építését. A katasztrófavédelem mentőszervezeteihez a Magyar Honvédség és a rendőrség erői, valamint a helyiek több száz fős csapata csatlakozott. A bordás megtámasztással egy időben a veszélyeztetett töltés árvízi oldalát búvárok fóliázták, míg a mentett oldalon földi és légi támogatással zajlott a munka. A homlokrakodó gépek éjfélig hordták a veszélyeztetett helyre a töltésen a homokzsákokat, a helikopterek pedig légi úton juttatták az építési területre a szükséges anyagokat. Éjfél után a védvonal túlterhelésének elkerülése érdekében leállították a nehézgépek közlekedését, ettől kezdve élőlánccal juttatták a homokzsákokat a gátra. Hajnali két órától a mentőcsapat nyúlgátmagasításba kezdett, emellett a mentett oldal megtámasztása szerepelt a feladatok között. Reggel hét órára megépítették a bordás megtámasztásokat, így a gátnak ez a szakasza stabillá vált.
 
A csapat némi pihenő után péntek délután ismét Győrújfalura ment, ekkorra több ponton ismét kritikussá vált a helyzet: a töltés koronáján helyenként átcsurgott a víz és oldalt is szivárgott. A helyzet normalizálása és a védekezés teljes körű irányítása érdekében a HUNOR vezetése azonnal megalakította a helyszíni operatív törzset, ezzel egy időben pedig a hatóságok elővigyázatossági okokból megkezdték Győrújfalu lakosságának kimenekítését.
 
A védendő gátszakaszt három részre osztották fel, mivel az egyes szakaszokon más és más feladatokat kellett végrehajtani. Folytatni kellett a bordás megtámasztást, egy köbméteres IBC műanyagtartályokat és homokzsákokat építettek be. A védekezésben a Colas Hungária Zrt., mint központi polgári védelmi szervezet rendkívül komoly munkagépparkkal, 14 különböző technikai eszközzel és 16 fővel vett részt. A munkát nehezítette, hogy a homokzsákokat légi úton, helyben pedig élőlánc kialakításával kellett a helyszínre juttatni, így az IBC tartályokat hajókkal kellett a kárhelyszínre juttatni. A búvárok folyamatosan a töltésfóliázás javításán dolgoztak, és az új fóliákat húztak be. Együttes munkával sikerült a csurgó vizeket elvezetni, ezek így már nem rombolták a töltést.
 
A győrújfalui beavatkozás teljes logisztikai támogatását a katasztrófavédelmi egységek biztosították mobil, illetve fáklyás világítással, valamint aggregátok és szivattyúk működtetésével. A védekezést katonák, rendőrök és önkéntesek segítették. Végül a ma reggeli órákra sikerült normalizálni a helyzetet.

Kapcsolódó képek:
Győrújfalun vetették be a HUNOR-t és a HUSZÁR-t Győrújfalun vetették be a HUNOR-t és a HUSZÁR-t Győrújfalun vetették be a HUNOR-t és a HUSZÁR-t
További képek a galériában