Szervezetünk hírei


Települések kárainak enyhítése a vis maior keretből
2013. június 20. 14:15
Települések kárainak enyhítése a vis maior keretből Akár az árvízi védekezés teljes költségét megkaphatják a vis maior keretből azok a települések, amelyek védekezni kényszerültek Duna áradása ellen, amennyiben a károk a kormány által kihirdetett árvízi veszélyhelyzet időszakában és területén keletkeztek.
A védekezésben érintett településeknek a védekezéstől számított hét napon belül kellett benyújtaniuk a veszélyhelyzettel összefüggő költségek megtérítésére összeállított pályázatukat. A vis maior pályázat keretében az önkormányzati védekezés, az igénybe vett gazdasági és anyagi szolgáltatások, és a kitelepítettek ellátásának költségei, illetve egyéb védekezéssel összefüggő kiadások, valamint az önkormányzati tulajdonban lévő, kötelezően működtetett épületekben, infrastruktúrákban – út, híd, komp, közmű, műtárgy – keletkezett károk számolhatóak el.
 
A védekezésben közvetlenül érintett 96 település közül a határidő lejártáig 95 település adott be vis maior pályázatot. Tokodaltáró település a védekezés minimális költségére tekintettel nem igényelt vis maior támogatást. A védekezésben nem közvetlenül érintett települések (18) közül azok pályázhattak a vis maior keretre, amelyek az árvíz miatt kitelepített embereket fogadtak be, és ily módon járulékos költségeik keletkeztek. A beadott pályázatok szerint az önkormányzatok összesen 9 milliárd 723 millió 270 ezer 416 forint visszatérítését remélik.
 
A területileg illetékes kormányhivatal a katasztrófavédelem szakembereivel együtt hét napon belül arról győződik meg, hogy az adott település valóban védekezni kényszerült a dunai árvíz idején, mindarra, ami akkor zajlott, a lakosság élet és anyagi javainak megóvása érdekében volt szükség.
 
Ezt követően, a pályázat benyújtásától számított 30 napon belül a kormányhivatal és a katasztrófavédelem ismét ellenőriz, ezúttal már mindenképpen a helyszínen. Az ellenőrök arról győződnek meg, hogy a dunai árhullám idején keletkezett többletkiadás valóban a védekezéssel, majd később a helyreállítással függ össze, a pályázatban feltüntetett összegek számlákkal és más dokumentumokkal alátámasztottak. A vizsgálatok eredményei alapján a támogatás kifizetéséről a Belügyminisztérium dönt. 
Fotó: Mészáros Gyula tű.zls Bács HOT

Kapcsolódó képek:
Települések kárainak enyhítése a vis maior keretből Települések kárainak enyhítése a vis maior keretből