Szervezetünk hírei


A helyreállítás ütemterv szerint zajlik, a szúnyogok még mindig rengeteg munkát adnak
2013. június 26. 07:50
A helyreállítás ütemterv szerint zajlik, a szúnyogok még mindig rengeteg munkát adnak Már csak száztizennyolc ember van kitelepítve az árvíz következményeként a kezdeti másfél ezerből – kedd estig az érintettek kilencvenkét százaléka tért haza otthonába. A vasúti fővonalakon a víz okozta károkat kijavították. A helyreállítás tehát az ütemterv szerint zajlik, ám a szúnyogok egyes területeken a vártnál nagyobb problémát okoznak. Közben megkezdődött az árvíz során szerzett tapasztalatok összegzése is.
Ezerötszázhetven embert kellett kitelepíteni megelőzésként vagy a védekezés közben a Duna völgyéből az idei árvíz során – közülük kedd estig 1452-en, ez az érintettek kilencvenkét százaléka. Jelentős lépés volt, hogy hazatérhettek a Pest megyei Sződligeten lévő Viktor Speciális Otthon lakói,  a száztizenegy szociális gondozott közül nyolcvanan tegnap tértek vissza az intézménybe, harminchárman pedig július ötödikéig költöznek vissza.
 
A települések nyolcvan százalékát már rendbe hozták
A helyreállítás tehát az ütemterv szerint zajlik – ezt hangsúlyozta tegnap Baján, a Petőfi-szigeten Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató is, kiemelve, hogy gyorsan halad az árvíz által érintett területek helyreállítása. Hozzátette: vízügyi és jogi felmérést végeznek az árvíz által leginkább veszélyeztetett helyszíneken és áttekintik, hogyan lehet előmozdítani az árvízvédelem ügyét a gátrendszer fejlesztésével, és a költséghatékonyság révén. Az árvíz elleni védekezésben részt vett kilencvenöt település közül hetvenkettő keddig teljesen befejezte a helyreállítást; a többi huszonháromban még bontják az ideiglenes védműveket. Az állami tulajdonú fővédműveken 51,16 kilométeren végeztek korábban megerősítő műszaki beavatkozást, ezek kicsivel több mint hatvanöt százalékát már visszabontották. Lassan az áramszolgáltatás egésze is helyreáll, kedd estig az EoN Zrt. és az ELMŰ Nyrt. az árvízi védekezés miatt lekapcsolt 3246 fogyasztóból már 3024-nél kapcsolta vissza az áramot – ez  kilencvennégy százalékos arány. Az áram visszakapcsolását a fennmaradó fogyasztók esetében az elöntött területek – főként nyaraló övezetek –  víztelenítése lassítja. 
           
A dunai védvonalak teljes állami kezelését javasolja a vízügy
Az önkormányzati védvonalak államivá alakítását javasolja a vízügy – erről Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője beszélt kedden Budapesten. Szerinte egységes védekezési szervezetre és szemléletre van szükség. Fontos, hogy a hullámtérbe csak olyan épületek épülhessenek, amelyek nem jelentenek akadályt a védekezésben. A vízügyi főigazgató szerint a sikeres árvízi védekezés alapja az volt, hogy nemcsak az állami, hanem az önkormányzati védvonalakra is átcsoportosítottak vízügyi szakembereket. Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője hangsúlyozta: állami védvonal nem szakadt át. Nehezebb szituáció alakult ki az önkormányzatoknál, gondot okozott az is, hogy a településeknek nincs vízkárelhárítási tervük. Kijelentette: az idei dunai árvíz tapasztalatai és adatai alapján több tervet készítenek és jogszabály-módosításokat javasolnak majd az árvizek minél hatékonyabb kezelése érdekében.
  
Utak, vasutak – csaknem teljesen rendben
Kedd estig a korábban árvíz miatt korlátozott vagy lezárt utak kilencvennyolc százalékát – százhatvannégy kilométert – nyitották meg újra. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Baranya, Pest és Tolna megyében, valamint Budapesten nincs már lezárt útszakasz. Mindössze Bács-Kiskun megyében tartják fent két kisebb útszakasz zárását. A Budapest-Hegyeshalom és a Komárom-Esztergom vasúti vonalakban egy-egy szakaszon a védekezés ellenére is jelentős károkat okozott az áradás. A hétvégéig azonban sikerült elvégezni a javítási munkálatokat, így mind a két érintett szakaszon megindulhatott a forgalom. A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonal Komárom–Almásfüzitő szakaszán kedden nulla órától indult meg ismét a közlekedés, még csak a Dunától távolabbi vágányon, negyven kilométeres sebességkorlátozással. A Duna felé eső vágányon csütörtöktől, június 27-től járnak majd ismét a vonatok, igaz, egyelőre csak húsz kilométeres sebességgel. A Komárom–Esztergom vasútvonalon szintén június 25-én indult meg a vonatközlekedés, húsz kilométeres sebességkorlátozással. Az Almásfüzitő–Dunaalmás szakaszon mintegy negyven méteren mosta el a Duna a vasúti ágyazatot a sínek alól. Ennek a szakasznak a helyreállítása és a pálya állapotának vizsgálata is a hétvégén fejeződött be. A MÁV Zrt közlése szerint a sebességkorlátozás következtében jelentős késések várhatók a vonalon.
 
Az árvízi  települések több mint kilencven százaléka már fertőtlenített
A hét első napjához képest keddre hárommal nőtt a fertőtlenített települések száma, már együttesen nyolcvanheten vannak túl ezen a munkán, az érintett települések kilencvenegy és fél százaléka. A fertőtlenítést az összes elöntött terület kicsivel több mint nyolcvankilenc százalékán befejezték. Győr-Moson-Sopron, Komárom Esztergom, Fejér és Tolna megyében, valamint a fővárosban befejeződött a fertőtlenítés, akárcsak az érintett hatvanegy közintézmény mindegyikében. Budapesten a Dagály strand kivételével a visszabontás és a fertőtlenítés mindenhol véget ért; utóbbi helyszínen június 26-ától a bontást nappal is végzik. Mohácson az ivóvíz minőségét folyamatosan ellenőrzik, két hónapon át hetente vizsgálják hatósági vízminta-vételezéssel a fogyasztókhoz kerülő ivóvizet. Az eddigi vizsgálatok alapján annak minősége megfelelő.
             
Szúnyogritkítás – pótirtást igényelne Pest megye több települése
Bár nagy léptékben végzik a szúnyogirtást az árvízzel érintett területeken, és földi, légi, valamint  speciális biológiai módszert is alkalmaznak, a ritkítás néhány helyen nem tud lépést tartani az újabb és újabb szúnyoglárvák tömeges és rohamos fejlődésével. A Szob-Dunakeszi és a Szentendre-Budakalász közötti vízparti szakaszokon 1400 hektáros területre légi pótirtást rendeltek el. A kivitelező ezt leghamarabb június 26-án, a méhészek értesítését követően kezdheti el.
Dunakeszin az első központi gyérítés június 15-én kezdődött, a város területén az elmúlt napokban is tartottak légi és földi szúnyogirtást. A rendkívüli szúnyoginvázió miatt szombattól kezdve egy héten át újabb központi gyérítés lesz a térségben. Százhalombattán is újabb és újabb irtással igyekeznek megfékezni a szúnyogok támadását – közölte az önkormányzat szóvivője. Az eddigi – állami és városi kasszából finanszírozott – irtás ellenére még mindig rengeteg a szúnyog a városban, s nem csak az esti órákban. Ami a szúnyogok ritkítását illeti: földi-kémiai módszerrel a kezelendő területek ötvenegy százalékán, mintegy negyvenhétezer hektáron irtottak. A légi-kémiai módszerrel kezelt területek aránya hétfőre úgyszintén elérte az ötvenegy százalékot. Biológiai szúnyoggyérítést keddig a célterületek harminchárom és fél százalékán, hatezer-hétszáz hektáron végeztek. A gyérítés léptékét jól mutatja, hogy Győr-Moson-Sopron megyében kicsivel több mint huszonhétezer hektáron végezték el, Komárom-Esztergom megyében csaknem nyolcezer hektáron, Pest megyében huszonötezer hektárnál nagyobb területen. Budapesten is tizennégyezer hektár felett van már a kezelt területek nagysága. Természetesen az árvízzel érintett mind a hét megyében (és Budapesten) zajlik a szúnyogpopuláció ritkítása.
 
Pontosították az összesített kárigényeket
A Magyar Biztosítók Szövetsége a helyreállítási operatív törzs felkérésére felmérte az árvíz okozta lakás- és vagyonkárokat, köztük az ipari-vállalati szektor kárait is. A kedden pontosított adatok szerint lakásbiztosítás terhére 1463 esetet jelentettek, a károk becsült értéke 424,8 millió forint, amiből eddig csaknem 51 millió forintot kifizettek. Vagyonbiztosítás terhére száztizenkilenc kárigény futott be a biztosítókhoz, a becsült kár összege megközelítőleg 174,3 millió forint, ebből eddig 3,6 milliót fizettek ki.
Fotó.: Szőkéné Magony Mária zls. Kalocsa HTP / Kaszala Zoltán tű. zls. Kecskemét HTP, Kunszentmiklós KvMB

Kapcsolódó képek:
A helyreállítás ütemterv szerint zajlik, a szúnyogok még mindig rengeteg munkát adnak A helyreállítás ütemterv szerint zajlik, a szúnyogok még mindig rengeteg munkát adnak