Szervezetünk hírei


Speciális mentők a hajnali robbanás helyszínén
2013. augusztus 07. 12:20
Speciális mentők a hajnali robbanás helyszínén A HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet huszonöt fős csoportja kutatja át jelenleg a hajnali óbudai robbanás helyszínét. A Tímár utcai társasház két lakójának hollétéről még mindig semmit nem tudni, a városi kutató-mentő csapat tagjainak feladata kideríteni, nem rekedtek-e a romok alatt.
A HUNOR riasztására azért volt szükség, mert a robbanásban megsérült régi, téglaépítésű ház romjai annyira ingatagok, hogy azokra csak különlegesen kiképzett szakemberek mehetnek. A mentőcsapat huszonöt tagjának az a dolga, hogy felderítse, a két ember az épületben volt-e a robbanás idején, tehát a romok alatt rekedtek-e. A feladathoz a HUNOR egysége speciális kereső berendezéseket, illetve külön erre a célra kiképzett kutyákat is magával vitt. Először alulról közelítik meg az épületet, itt a kutyáké a főszerep, majd emelőkosárból, a magasból is felderítik a helyszínt.
 
A pacsirtamezei Tímár utcai társasház legfelső emelete és a tetőtér a detonáció következtében megsemmisült, az épület kigyulladt. A tűzoltók négy vízsugárral és egy vízágyúval fékezték meg a tüzet, miután az épület többi lakásából tizenöt embert kimenekítettek. A szomszédos épületek lakói is az utcára menekültek, mert nem tudták, hogy a robbanás megrongálta-e a lakásukat. A helyszínen lévő statikus gyors értékelése szerint a szomszédos épületekben nem esett kár, ám az elsődleges vizsgálatok azt mutatták, hogy a felrobbant épület többi lakása lakhatatlanná vált, az ott élők tartós elhelyezéséről gondoskodni kell. A tűzoltók egy súlyos sérültet átadtak a mentőszolgálatnak.
Fotó: Jóri András _BM OKF

Kapcsolódó képek:
Speciális mentők a hajnali robbanás helyszínén Speciális mentők a hajnali robbanás helyszínén Speciális mentők a hajnali robbanás helyszínén
További képek a galériában