Szervezetünk hírei


Túl az első éles városi kutatás-mentésen
2013. augusztus 08. 14:43
Túl az első éles városi kutatás-mentésen A HUNOR Mentőszervezet majd tízórás keresést követően tegnap késő este találta meg az egy nappal korábban, a harmadik kerületi Tímár utcában bekövetkezett robbanás két áldozatát. A lánctalpas munkagéppel és kéziszerszámokkal végzett bontási és kutatási munkálatokat nehezítette a visszagyulladás veszélye, valamint az, hogy a robbanás és a tűz következtében a háromemeletes épület statikai állapota rendkívül meggyengült, így a mentőcsapat is csak speciális eszközök igénybevételével folytathatta a kutyás és kutatókamerás keresést.
A szerda hajnali robbanás következtében az óbudai háromemeletes épület legfelső szintje és a padlástér szinte teljesen megsemmisült, illetve a lángok martaléka lett, ám az oltáskor nem lehetett tudni, hogy a korábban ott lakó férfi és nő a lakásban tartózkodott-e a detonáció idején.
 
Az országos katasztrófavédelmi főigazgató a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet riasztását szerdán reggel rendelte el. A hivatalosan tavaly júliusban megalakult, októberben pedig nehéz városi kutató-mentő INSARAG-minősítést szerzett mentőcsapat fővárosi, Pest megyei, és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság riasztott tagjai, valamint a jászberényi kutyás önkéntesek a Gazdasági Ellátó Központ Ferihegyi úti bázisán gyülekeztek, a csapat három óra alatt összeállt. Az indulást megkönnyítette, hogy a raktárban előkészítve, cargozva várakozott a szükséges felszerelések egy része, ezeket már csak fel kellett pakolni az ugyancsak készenlétben álló szállítójárművekre. A mentőcsapat huszonöt emberrel, nyolc technikai eszközzel és három keresőkutyával, negyed tizenkettő után nem sokkal már a Tímár utcába is érkezett. Köztük volt két olyan hunoros is, akik már a mentőszervezet második generációjához tartoznak, és ez volt az első éles bevetésük. Az esetleg szükséges pszichoszociális ellátás érdekében a Krízisintervenciós Csoport két pszichológusa is készenlétben állt.
 
A helyszínen a HUNOR parancsnoka, Jackovics Péter tű. alezredes átvette a kárhely teljes irányítását. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyszínen lévő helyettes vezetője a tűzoltók és a társszervek munkáját koordinálta a HUNOR parancsnokának alárendelve. A mentőszervezet irányítási törzset alakított, a helyszínen biztonsági tiszt, logisztikus dolgozott, a robbanás által érintett épülettömböt műveleti területnek nyilvánították és akként is kezelték, vagyis oda csak szigorú szabályok mellett lehetett belépni. A csapatból hatfős mentési csoportokat alkottak, kötéltechnikáért, kutatásért, mentésért felelős alegységek alakultak. Kiemelt hangsúlyt fektettek a mentésben résztvevők biztonságára, nemcsak a HUNOR saját statikusa, hanem az önkormányzat szakembere is segítette a munkát. Mivel az épület ismeretlen volt, ezért azt a taktikát követték, hogy a viszonylag épen maradt szinteket „képezték le”, feltételezték, hogy a felsőbb szintek is ugyanúgy néztek ki.
 
A HUNOR-nak az ENSZ minősítése szerint éppen a városi kutatás-mentés az egyik profilja, az összeomlott házban végzett kutatás a nemzetközi sztenderdek betartásával zajlott. Először a külső környezetet vizsgálták át, hogy aztán rámehessenek a romokra. Ezt követte az udvar átvizsgálása, majd a földszinttől kezdve haladtak felfelé. Ezen a szinten egy időre megakadt a munka, mert az egyik keresőkutya jelzést adott, amit meg kellett vizsgálni. Miután nem volt teljesen egyértelmű, hogy azon a ponton áldozat lehet, folytatták a munkát.
 
A feladatot nehezítette, hogy tartani kellett az épület további omlásától, a kutatást-mentést végzők leszakadó vezetékek, üveg- és fémtörmelékek között, poros, forró környezetben dolgoztak, teljes védőfelszerelésben, mintegy tíz órán keresztül. Embert és állatot próbáló viszonyok között keresték az eltűnteket. A kutyák dolgát nehezítette, hogy a tűz oltása következtében a por a talajra rakódott, elfedte a nyomokat. Ráadásul az eltelt idő kevés volt ahhoz, hogy a rendőrség speciálisan elhunytak felkutatására kiképzett kutyái a nekik szükséges szagot megkaphassák (ahhoz legalább hetvenkét órának kellett volna eltelnie), viszont a HUNOR élőket kereső kutyái pedig már nem kaptak megfelelő ingert.  
 
Egy idő után az a döntés született, hogy a harmadik emeletre koncentrálnak és nem túlélők, hanem áldozatok után kutatnak. Először azt vizsgálták, biztonságos-e a födém, majd munkagép és kézi erő segítségével bontották az omladékot. A munkagép kezelőjét a magasból irányították, gyakorlatilag precíziós bontásra volt szükség, a nehéz épületrészeket géppel hordták el. Ezután jöhetett a HUNOR, a csapat tagjai kézi erővel folytatták a gépek által megkezdett munkát. Az alpinegység a tetőn, illetve az emelőkosárról lógva kötélbiztosítás mellett bontott. A kutatás végül eredménnyel járt, a harmadik emelet egyik utcafronti szobájának romjai között este fél tízkor előbb az egyik, majd a másik eltűnt holttestét is megtalálták. Az elhunytakat a kegyeleti szabályok betartásával, emelőkosár segítségével juttatták le az Országos Mentőszolgálat munkatársaihoz. A rendőrséggel, a budapesti tűzoltókkal, az önkormányzattal jó együttműködésben folytatott munka végeztével a HUNOR parancsnoka ekkor adta át az irányítást a fővárosi kollégáknak.
 
Jackovics Péter parancsnok azt mondja, a HUNOR-t éppen a Tímár utcai összetett, bonyolult, tagolt mentéshez hasonló esetekben érdemes alkalmazni, hiszen speciális eszközei és eljárási rendje miatt nagyon is alkalmas a hatékony beavatkozásra. Összességében úgy fogalmazott, fontos, hogy a mentőszervezetet a lehető leghamarabb mozgósítsák, és megoldást kell találni arra, hogy a keresőkutyák az áldozatok nyomát a mostaninál hamarabb jelezni tudják. A HUNOR első éles városi kutató-mentő bevetését az alezredes sikeresnek nevezte, mint mondta, a csapat betöltötte rendeltetését, az ENSZ INSARAG által is elismert képességeit kamatoztatni tudta.
 
A pacsirtamezei háromemeletes épületben történt gázrobbanás miatt a ház lakhatatlanná vált. Huszonkét embert kellett kimenekíteni. Öt embert önkormányzati lakásban, kettőt idősek otthonában helyeztek el, tizenöten rokonoknál találtak szállást. A robbanásban egy ember súlyos, kettő halálos sérülést szenvedett. A műveletben a katasztrófavédelem kilencvenöt fővel és huszonkilenc technikai eszközzel vett részt.

Kapcsolódó képek:
Túl az első éles városi kutatás-mentésen Túl az első éles városi kutatás-mentésen Túl az első éles városi kutatás-mentésen
További képek a galériában