Szervezetünk hírei


Éves nemzeti gyakorlatra készülnek a mentőszervezetek
2013. szeptember 05. 11:36
Éves nemzeti gyakorlatra készülnek a mentőszervezetek Tavaly októberben a HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes katasztrófavédelmi mentőszervezet sikeres minősítő vizsgát tett Hajdúszoboszlón az ENSZ szakemberei előtt. Ennek köszönhetően előbbi nehéz, utóbbi közepes városi kutató-mentő kategóriás besorolást kapott. Néhány nap eltéréssel szinte pontosan egy évvel később visszatérnek a tavalyi siker helyszínére, hogy ezúttal az újonnan toborzottak csapatépítő gyakorlatát, egyben a két szervezet éves nemzeti gyakorlatát is megtartsák.
A gyakorlat október tizennyolcadikán, pénteken hajnali riasztással kezdődik, a Gazdasági Ellátó Központ Ferihegyi úti bázisán lesz a gyülekező, a berakodás, majd a csapatok áttelepülnek Hajdúszoboszlóra, ahol a sátortábort felállítják, a műveleti bázist felépítik. Ezúttal a HUNOR és a HUSZÁR nem különül el, egyetlen tábort építenek. Az éjszakába nyúló, harminchat órás gyakorlat fizikailag megterhelőnek ígérkezik, a cél, hogy a szakmát megtanulják, a bevetéssel járó nehézségekkel pedig szembenézzenek a csapattagok. A felkészítési követelmények teljesítése után, a tervek szerint a harmadik napon tesznek esküt az új HUNOR-tagok, Budapest pedig igazoltan eleget tesz az ENSZ OCHA által megszabott határidőig a bővítési feladatának, ekkortól a hivatásos mentőszervezet száznegyvenhét emberrel áll készen a hazai vagy nemzetközi bevetésekre.
 
A mentőszervezetek jövőjéről szólva Jackovics Péter tű. alezredes, a hivatásos mentőcsapat parancsnoka úgy fogalmazott, egy sor olyan dolgot terveznek, amellyel bővülnek a HUNOR képességei. Például a Fővárosi Vízművek Zrt. egy kompakt, kisméretű víztisztítóval vesz részt a hajdúszoboszlói gyakorlaton. Tervben van egyébként egy a vízművekkel közös központi polgári védelmi szervezet megalakítása, amely a víztisztítást végezné a kárhelyszínen. Ez jelentősen növeli majd a mentőcsapat önfenntartási képességét. A csapat parancsnoka elmondta, a júniusi árvíz idején szerzett tapasztalatok szerint hasznos lenne egy kifejezetten árvízi különítményt létrehozni olyanokból, akiknek van kishajóvezetői engedélyük, búvártapasztalatuk és vizsgájuk. Kötéltechnikából kifejezetten jól áll a mentőcsapat, akár egy külön alegységet ki tudnának állítani, annyian értenek ehhez a területhez. A Tímár utcai esetnél ez jól is jött, hiszen olyan felszerelésekkel és olyan tudással rendelkeznek, ami alkalmassá tette a csapatot arra, hogy az emelőkosárból kötélbiztosítás mellett lógva dolgozzanak. Ez a bevetés egyébként a hadrafoghatóság mérésére is jó volt, sorolta a tapasztalatokat az ezredes, hiszen ott tényleg semmi mást nem kellett csinálni, mint felpakolni a bázison előre dobozokban elhelyezett felszereléseket. Fővárosközpontúan három óra alatt össze tudnak állni, ez gyakorlatilag egy kutató-mentő csapatnál egyenlő a gyorsreagálással. Valamennyi megyéből érkeznek tűzoltók, és mindenhonnan a legjobbak jönnek.
 
A HUNOR felszereltsége kapcsán a parancsnok arról beszélt, hogy az elhelyezés, ellátás terén is voltak változások, fejlődött az eszközpark, gyorsan felállítható törzssátrak érkeztek, lesz új ruházat is, másik bakancsot és overallt kapnak a mentőszervezetek. Ugyanakkor már most látszik, hogy erősíteni kell a logisztikai vonalat, hiszen nagyobb létszámú csapatok kiszolgálásához több ember kell.
 
A hazai történések mellett a magyar csapatok hírét külföldre is elviszik, a HUNOR parancsnoka ugyanis nemsokára Hollandiába, a mentőszervezetek csapatvezetőinek találkozójára utazik, ahol a magyar szakember tart vitaindító előadást a hazai kutató-mentő csapatok minősítésének tapasztalatairól, tanulságairól.

Kapcsolódó képek:
Éves nemzeti gyakorlatra készülnek a mentőszervezetek Éves nemzeti gyakorlatra készülnek a mentőszervezetek Éves nemzeti gyakorlatra készülnek a mentőszervezetek
További képek a galériában