Szervezetünk hírei


Helytállnak a magyar versenyzők a mentőkutyás világbajnokságon
2013. szeptember 28. 15:23
Helytállnak a magyar versenyzők a mentőkutyás világbajnokságon Jól szerepelnek a magyar versenyzők, sőt kiemelkedő teljesítmények is születtek a Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet (IRO) tizenkilencedik világbajnokságán a hollandiai Nijmegenben, ahol húsz ország negyvenhét csapata méri össze tudását szeptember 25-29. között. Magyarországot a Kutyákkal az Életért Alapítvány (KÉA) és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat (PMKMSZ) képviseli – ezek a szervezetek a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Huszár, illetve Hunor mentőszervezetének tagjaiként is indultak a versenyen. Indított egységeket az SOS Mentőkutyás Egyesület (SOS MKE) is. Összesen tehát kilenc magyar páros és kutyája küzd az erős mezőnyben.
A vasárnapig tartó megmérettetésen nyomkövetés, területkutatás és romkutatás versenyszámokban bizonyítják felkészültségüket a kutyák és gazdáik, és valamennyi kutyának teljesítenie kell engedelmességi és ügyességi gyakorlatokat is. A verseny szervezői által szimulált helyzetek során a kutyáknak előre meghatározott számú embert kell megtalálniuk bizonyos szintidő alatt, és a bírák pontozzák a kutatás során tanúsított viselkedésüket. Elsősorban azt, hogy mennyire gyorsan, pontosan és érthetően jeleznek, ha találnak valakit a mesterséges pályákon.
 
A magyar csapat trénere, Szabó Gábor szerint különösen nehéz terepet, szimatmunka-területeket készítettek elő a szervezők, és a terület-, valamint romkutatás helyszínei sem mondhatók könnyebbnek. A magyar párosok ehhez képest is igyekeznek jól megfelelni, s eközben kiemelkedő teljesítmények is születtek. Ilyenként említette a magyar delegációt vezető Leczki Sarolta tűzoltó törzszászlós és Drogba nevű kutyájának teljesítményét: az ügyességi és engedelmességi gyakorlatokon a lehetséges száz pontból kilencvenhármat ért el. Ugyancsak biztató eredményt ért el Dánffy Brigitta és Kira nevű kutyája is: területkutatását az elérhető kétszázból 184 pontra értékelte a bíró. A Hunor-tag Pinkóczi Diána, aki most az SOS Mentőkutyás Egyesületet képviseli, nyolcvanhat pontot teljesített az ügyességi és engedelmességi gyakorlat végrehajtása során. Ugyancsak szép részeredményeket hozott Karvanszky Tünde és Destinée kutyájának pályamunkája, amelyet  76 pontosra értékeltek. Kovács Endre és német juhász kutyája, Demi pedig 81 pontot hoztak a pályán. Salamon Klára és Tara kutyája 73 pontot kapott az ügyességi-engedelmességi számban, a romkutatásban pedig 93 pontot értek el.
 
A magyar versenyzők egyébként hagyományosan jól szerepelnek a világbajnokságokon. Leczki Sarolta és Kuba nevű kutyája 2007-ben világbajnoki aranyérmet szerzett romkutatásban. Szalánczi Gábor 2005-ben második lett Boci nevű border collie-jával romkutatás versenyszámban és ugyancsak ezüstérmet szerzett területkutatásban 2006-ban Dánffy Brigitta  német juhász Belfi névre keresztelt négylábújával. Bronzéremmel  is büszkélkedhetnek a magyar mentőkutyások, amit Szabó Gábor és német juhász kutyái szereztek 2000-ben (Zénó) és 2005-ben (Freddi).

Mentőkutyának nem is minden kutyafajta való: általában a közepes testű vadász- és juhászkutyák a legalkalmasabbak, a legnépszerűbbek a belga juhász változatai. Egy kutya kiképzése 4-5 évig is eltart és több millió forintba kerül. Éppen ezért egy jól képzett mentőkutya eszmei értéke a tízmillió forintot is elérheti.
 
A Nemzetközi Mentőkutyás Szervezetnél (International Rescue Dog Organisation) megfelelő minősítést szerzett mentőkutyákat az ENSZ koordinálásával vetik be a világ katasztrófa sújtotta területein. Ennek a rendszernek a keretében már számos magyar mentőcsapat vett részt különböző missziókban a föld számos országában, esősorban földrengéseket követő mentőakciókban.

Kapcsolódó képek:
Helytállnak a magyar versenyzők a mentőkutyás világbajnokságon Helytállnak a magyar versenyzők a mentőkutyás világbajnokságon Helytállnak a magyar versenyzők a mentőkutyás világbajnokságon