Szervezetünk hírei


Szlovéniában vendégeskedett a HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet
2013. október 05. 18:08
Szlovéniában vendégeskedett a HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet Október 3-5. között rendezték meg a szlovéniai Velenjében az ötödik Védelmi és Mentési Napokat, amelyen a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet és a HUSZÁR Önkéntes Katasztrófavédelmi Mentőszervezet is részt vett. A magyar küldöttséget az országos polgári védelmi főfelügyelő vezette.
A Szlovéniában minden második évben megrendezett Védelmi és Mentési Napok célja, hogy felvonultassa és bemutassa az önkéntes és hivatásos katasztrófavédelmi szervezetek munkáját, a programokat és a bemutatott mentési gyakorlatokat pedig ezúttal is úgy állították össze, hogy azok minél több ember érdeklődését felkeltsék. Az idei háromnapos rendezvényt a Szlovén Polgári Védelmi és Katasztrófa-elhárítási Főigazgatóság (ACPDR) szervezte a szövetségek és a társszervek segítségével. A háromnapos kiállítás sikerrel zárult, hiszen mintegy tizenötezer látogató volt kíváncsi a programokra, köztük kis- és középiskolai tanulók is.
 
A nemzetközi kiállításra Magyarország mellett Olaszország, Horvátország és Ausztria is meghívást kapott. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság küldöttsége tablókon keresztül mutatta be a HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezetek 2013-as dunai árvíznél, nyolc műveleti napon át végzett tevékenységét, a 2012-es sikeres ENSZ INSARAG kettős nemzetközi minősítést, valamint a HUNOR budapesti, Tímár utcai házrobbanás során végzett kárelhárítási tevékenységét.
 
A magyar delegáció tagja volt Jackovics Péter tű. alezredes, a BM OKF Műveletirányítási Főosztályának vezetője és a HUNOR parancsnoka, illetve Pálházi Zoltán, a HUSZÁR önkéntes tagja. A Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok által vezetett magyar delegációt Branco Dervodel főigazgató-helyettes fogadta Szlovéniában. Rövid megbeszélésükön szó esett a határ menti együttműködésről, különösen a téli időjárás kezelése során alkalmazandó módszer, a tehergépjármű-forgalom korlátozásának lehetséges lépéseiről.
 
A háromnapos rendezvény egyik állomása a „Velenje 2013” elnevezésű gyakorlat volt, amelyen megfigyelőként a Vas és Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai, Szabó István tű. alezredes, Zala megyei iparbiztonsági főfelügyelő, Király Lajos tű. alezredes, a körmendi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, valamint Szemán Gergely tű. hadnagy, a keszthelyi katasztrófavédelmi kirendeltség iparbiztonsági főfelügyelője is részt vett.
 
A látványos gyakorlat négy helyszínen, két órában sűrítette össze a műszaki mentések szakterületeit. A bemutató gyakorlat a veszélyes anyagok felderítésére, a beavatkozók és az áldozatok mentesítésére, illetve a sérültek egészségügyi ellátására összpontosult. A mentési műveletek teljes palettáját felvonultató gyakorlaton háromszázötvenen vettek részt. A gyakorlatra érkező vendégek megtekinthették a Velenjében lévő, mintegy ezerháromszáz embert foglalkoztató lignitbányaüzem bányamentő egységének felszereltségét és kiképzését is.
 
A nagy érdeklődést kiváltó magyar kiállítás mellett Jackovics Péter a nyolc országból érkező katasztrófavédelmi vezetők és katonai attasék számára bemutatta a magyar katasztrófavédelem helyét és szerepét is a HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezeteken keresztül. A HUNOR eredményeiről Albrecht Broemme, a Német Technikai Segítségnyújtási Szövetség (THW) elnöke, valamint Robert Stocker, az osztrák Belügyminisztérium krízis és katasztrófavédelmi főosztályvezetője is külön érdeklődött.
Fotó: Jackovics Péter tű. alezredes és Pálházi Zoltán

Kapcsolódó képek:
Szlovéniában vendégeskedett a HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet Szlovéniában vendégeskedett a HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet Szlovéniában vendégeskedett a HUNOR és a HUSZÁR mentőszervezet
További képek a galériában