Szervezetünk hírei


Izraelben gyakorlatozott a HUNOR Mentőszervezet
2013. november 14. 18:27
Izraelben gyakorlatozott a HUNOR Mentőszervezet Izrael meghívására a HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet is részt vett a november 10. és 13. között Tel Avivban megrendezett „World Edges” elnevezésű törzsvezetési gyakorlaton.
A HUNOR mellett Ausztriából, az Amerikai Egyesült Államokból, Belgiumból, Ciprusról, Németországból, Svájcból, Svédországból és Szingapúrból hívtak meg mentőcsapatokat a gyakorlatra, amelynek kitűzött célja volt felmérni Izrael felkészültségét arra a helyzetre, amikor egy természeti katasztrófa következményeinek kezelésére – hivatalos nemzetközi segítségkérésre – tömegesen érkeznek katasztrófa- és humanitárius segítséget nyújtó erők az államba. A szervezők számára az is fontos tényező volt, hogy megvizsgálják saját hatóságaik helyét és szerepét egy olyan helyzetben, amikor a nemzetközi erők koordinációját a nemzetközi szervezetek végzik. A gyakorlat forgatókönyvén keresztül tesztelni kívánták továbbá azt is, hogy Izrael, mint a nemzetközi katasztrófasegítség-nyújtást fogadó ország, hogyan kezeli a nemzetközi repülőtérre érkező repülőgépeket, segélyszállítmányokat és mentőcsapatokat.
 
Éppen ezért a gyakorlat már a repülőtéren elkezdődött a mentőcsapatok beérkezésekor, az elsőnek érkező nemzetközi egység felállította a fogadóközpontot. A mentőcsapatoknak útlevél-ellenőrzésen, vámvizsgálaton kellett átesniük, illetve az ilyenkor szokásos eljárásrend szerint, a térségbe érkező ENSZ Katasztrófabecslő és Koordinációs (UNDAC) csoportnak leadták papíron a kapacitásaikat. A Helyi Veszélyhelyzet-kezelési Hatóság (LEMA) kérésének megfelelően a mentőcsapatok önállóan utaztak a kárterületre, ahol a LEMA utasítása szerinti kárhelyen elkezdték a felderítést és a mentést.
 
A gyakorlaton hazánk csapata Németország, Svédország és Szingapúr ENSZ Nemzetközi Városi Kutató és Mentő Tanácsadó Csoport (INSARAG) „nehéz” kategóriájú, Ausztria és Belgium „közepes” kategóriájú minősítéssel rendelkező mentőcsapataival együtt vett részt.
 
A forgatókönyv szerint november 11-én a hajnali órákban több nagy erejű földrengés rázta meg Tel Avivot, a tengerparti térségben pedig a szökőár okozott jelentős pusztításokat. Az izraeli mentőerők kapacitásai nem voltak elegendőek ahhoz, hogy a becslések szerint 17 ezer sérültet és a több ezer romok alá szorult embert kimentsék, illetve a mintegy kétszázezer főnyi, fedél nélkül maradt állampolgárt ellássák.
 
A gyakorlat feltételezése alapján Izrael nemzetközi segítséget kér az Egyesült Nemzetek Szervezetétől (ENSZ). A szervezet Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) a tagállamok felé továbbította a kérést, hogy elsősorban földrengés-kutatás és mentésben jártas, úgynevezett ENSZ Nemzetközi Városi Kutató és Mentő Tanácsadó Csoport (INSARAG) minősítéssel rendelkező mentőcsapatok utazzanak a térségbe. Magyarország a „nehéz” INSARAG minősítéssel rendelkező HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezetet ajánlotta fel, amelyet Izrael elfogadott.
 
A HUNOR hetvenhat fővel, hat kiképzett keresőkutyával, húsz tonna városi kutató és mentő (USAR) felszereléssel utazott Tel Avivba, berendezkedve arra, hogy tíz műveleti napon át képes legyen önállóan mentést végezni, saját magát ellátni. A Helyi Veszélyhelyzet-kezelési Hatóság (LEMA) kérésére a HUNOR-hoz csatlakozott a ciprusi kormányzati mentőcsapat harmincnyolc fővel.
 
A magyar és a ciprusi mentőerők a kárterületi felderítést és a beavatkozást közösen végezték, műveleti szektorokra felosztva a kárterületeket. Kárterületi jelentéseiket a Virtuális Helyszíni Műveleti Koordinációs Központ (OSOCC) internetes felületén keresztül küldték meg a térségben a nemzetközi erők koordinációját végző ENSZ Katasztrófabecslő és Koordinációs (UNDAC) csoportnak.
 
A magyarokra Yehud városának Dan kerületében volt szükség. A teljesen romossá vált városrészben az „Escol” Házasságkötő Terem, a „Ben Gurion” középiskola és kollégium, valamint a „Weizman” sürgősségi kórház romjainál kellett a HUNOR egységeinek beavatkoznia. A három épületből összesen tizenöt túlélőt mentettek ki és tizenhat elhunytat emeltek ki a romok közül.
 
A műveleti területnek kijelölt három kárhelyszínen kellett a „nehéz” USAR minősítésű HUNOR-t bevetni. A ciprusi mentőerőknek a kutyás keresést a HUNOR biztosította, a veszélyhelyzeti felderítést, valamint a sebesültek, sérültek osztályozását (TRIAGE) a magyar szakemberek végezték. A HUNOR képessége szerint két kárterületen tudott egyszerre dolgozni és nagy tömegű és méretű vasbeton szerkezeteket átvágni, áttörni vagy megemelni.
 
A magyar és a ciprusi erők közös törzsvezetés mellett dolgozták ki a kárhelyszíni műveleti tervet és taktikát. A felosztott szektorokban a mentőerők önállóan végezték a mentést úgy, hogy az előzetes felderítés alapján a könnyű, a közepes és a súlyos sérültek kimentését súlyosság és a műszaki mentés nehézsége szerinti műveleti sorrendben hajtották végre, az elhunytak kiemelését a végére hagyva.
 
A gyakorlat végső értékelése során a HUNOR parancsnoka, Jackovics Péter tű. alezredes elismerően szólt a gyakorlat szervezéséről és a mentőerők felkészültségéről. Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi mentőerőknek, a minősített mentőcsapatoknak az OSOCC irányítása alatt, annak koordinációjával kell végezni a mentést. Az alezredes külön megköszönte Izrael meghívását a gyakorlatra, egyben gratulált a ciprusi és a többi mentőcsapat vezetőinek „World Edges” gyakorlat eredményes végrehajtásához.
 
Izrael képviseletében Koby Wimsburg nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgató, valamint Golan Amir ezredes, az izraeli mentőcsapat parancsnoka is kiemelte, hogy a jövőben szorgalmaznák egy izraeli-magyar földrengéskutató és mentő terepgyakorlat, valamint egy műveleti szintű tapasztalatcsere megtartását.
 
A „World Edges” gyakorlat záróünnepségen az elismerő oklevelet a Gilad Erdan, Izrael belügyminisztere adta át a HUNOR Mentőszervezetet képviselő Jackovics Péter számára.

Kapcsolódó képek:
Izraelben gyakorlatozott a HUNOR Mentőszervezet Izraelben gyakorlatozott a HUNOR Mentőszervezet Izraelben gyakorlatozott a HUNOR Mentőszervezet
További képek a galériában