Szervezetünk hírei


Elindult első nemzetközi gyakorlatára a HUNOR
2013. december 08. 10:20
Elindult első nemzetközi gyakorlatára a HUNOR Vasárnap reggel Magyarország hivatalos mentőcsapata, a HUNOR mentőszervezet elindult első nemzetközi gyakorlatára, Olaszországba. A december 8-13. közti gyakorlat szimulált alaphelyzete szerint a térséget egy 8,1-es erősségű földrengés rázza meg, amelyet egy 3,5 méter magas árhullám követ. A nemzetközi mentőcsapatok a hatékony együttműködést gyakorolják Velencében.
A HUNOR mentőszervezetet dr. Góra Zoltán tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese indította útnak vasárnap reggel 9 órakor a katasztrófavédelem országos központjának épülete elől. A főigazgató-helyettes, miután köszöntötte a mentőszervezet harminckilenc tagját, beszédében elmondta, azt követően, hogy a HUNOR 2012 októberében sikeresen megszerezte az ENSZ INSARAG (Nemzetközi Kutató és Mentő Tanácsadó Csoport) „nehéz” fokozatú minősítését, a szervezet vállalta, hogy 2014-re kétszáztíz fősre duzzasztja a mentőcsapat állományát. Magyarország hivatalos mentőszervezeteként pedig elengedhetetlen az állandó felkészültség és a gyakorlatokon való rendszeres részvétel, a mostani, olaszországi azonban más lesz, mint az eddigiek, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy a HUNOR nemzetközi gyakorlaton vesz részt, amit a főigazgató-helyettes nagy megtiszteltetésnek nevezett.
 
„Az olaszországi gyakorlat, amelyen a nemzetközi mentőszervezetek összesen százötven fővel vesznek részt, nem csupán törzsvezetésről szól, hanem tényleges gyakorlási lehetőséget biztosít. A HUNOR-nak ráadásul a gyakorlat során teljesen önellátóan kell működnie, ahogyan azt éles bevetés esetén is tenné” – fogalmazott a dandártábornok, majd hozzátette: az Európai Unió által finanszírozott gyakorlatsorozat az idei és a jövő évben összesen három nemzetközi gyakorlatból áll, amelyből a mostani, olaszországi az első. 2014-ben ezt egy Észtországban, majd egy Dániában megrendezett esemény követi. A decemberi megmérettetésen a HUNOR harminckilenc fővel, kettő mentőkutyával, öt teherautóval és több tonnányi speciális technikai felszereléssel vesz részt. A csapat romok alatti kutatásra és mentésre kiképzett tűzoltókból, kutyavezetőkből, logisztikai szakemberekből és az Országos Mentőszolgálat mentőtisztjeiből áll. A gyakorlatra induló harminckilenc főből négyen civilek, a többiek a katasztrófavédelem hivatásos állományának tagjai.
 
A december 8-13. között tartó nemzetközi gyakorlat alaphelyzete szerint december 8-án egy Richter skála szerinti 8,1-es erősségű földrengés rázza meg a gyakorlat térségét, amelyet egy 3,5 méteres szökőár követ. A földrengés és az árhullám a part mentén húzódó tizenöt kilométeres sávban végez pusztítást, amely számos emberéletet követel, többen eltűnnek, a kritikus infrastruktúra elemei pedig teljesen megsemmisülnek. A bajba jutott – a gyakorlatban ez a MODEXLAND névre keresztelt, fiktív – állam kormánya ezt követően nemzetközi segítséget kér a megfelelő csatornákon keresztül. Erre válaszolva Magyarország felajánlja segítségét, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója pedig elrendeli a HUNOR mozgósítását. A HUNOR mellett az Egyesült Királyság és Észtország mentőcsapata is bemutatkozik a gyakorlaton, amelynek egyik fő célja a nemzetközi mentőszervezetek egymással való együttműködésének erősítése. A HUNOR feladata a romok alatt rekedtek felkutatása, kimentése és ellátása lesz.
 
A vasárnap reggeli ünnepélyes útnak indítás zárásaként Góra Zoltán eredményes gyakorlatot és hasznos tapasztalatszerzést kívánt a HUNOR minden tagjának.

Kapcsolódó képek:
Elindult első nemzetközi gyakorlatára a HUNOR Elindult első nemzetközi gyakorlatára a HUNOR Elindult első nemzetközi gyakorlatára a HUNOR
További képek a galériában