Szervezetünk hírei


Híd alá szorult emberek kimentése volt a magyarok első feladata a MODEX-en
2013. december 10. 12:08
Híd alá szorult emberek kimentése volt a magyarok első feladata a MODEX-en Hétfő este érkezett meg a képzeletbeli MODEXLAND „országhatárához” a HUNOR hivatásos magyar mentőszervezet harminckilenc tagú csapata, hogy aztán bekapcsolódjon az olaszországi Velence térségében december 9-12. között zajló MODEX nemzetközi városi kutató-mentő gyakorlatba.
A gyakorlat egy, a Richter-skála szerinti 8,1-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár pusztítását imitálja, amely MODEXLAND képzeletbeli ország partjai mentén tizenöt kilométeres sávban mindent letarolt, károsította a lakóingatlanokat, az utakat és a közműveket. A katasztrófa következtében több ezer ember vesztette életét és több százan rekedtek a romok alatt.
 
A magyar nehéz kutató-mentő szervezet csapata december 9-én este fél nyolckor érkezett meg a MODEXLAND-i határátkelőhöz. Az alapos, egy óráig tartó vámvizsgálat után a nemzetközi előírásoknak megfelelőn a magyarok létrehozták a fogadó és útba indító központot (RDC). Ez azért az ő feladatuk volt, mert ők érkeztek elsőnek a katasztrófa sújtotta országba. Ebben a központban találkoztak azután a többi külföldi mentőcsapattal: az Egyesült Királyságból és Észtországból érkezett városi kutató-mentőkkel, az Európai Unió polgári védelmi csapatával, valamint az őket támogató osztrák TAST csapattal és a olasz kórházi modullal. Ezután közösen felderítették a helyi tűzoltóparancsnok által javasolt lehetséges táborhelyszíneket, majd együtt döntöttek a magyar tábor pontos helyéről.
 
Eközben az Európai Unió tagországaiból érkező segítség koordinálását végző csapat a helyi hatóságok vezetőivel egyeztetett. Tőlük kaptak felvilágosítást a katasztrófa helyszínén kialakult helyzetről, ahogy arról is, hol van leginkább szükség a nemzetközi erők segítségnyújtására.
 
A hajnali négy órakor megtartott értekezlet után a csapatvezetők koordinációs értekezlet keretében osztották szét maguk között a feladatokat. A briteknek Lido szigetét, az észteknek egy romos épületegyüttest kellett felderíteniük, a magyarok egy leomlott hídhoz küldtek egységeket. A felderítés eredményéről tájékoztatták a kárhelyszíni műveleti koordinációs központot (OSOCC), amelynek szakértői úgy döntöttek, hogy a HUNOR mentse ki – a helyszínen veszélyes anyag volt – a híd romjai alatt rekedt sérülteket.
 
A gyakorlat megállás nélkül egészen csütörtök délutánig folytatódik.

Kapcsolódó képek:
Híd alá szorult emberek kimentése volt a magyarok első feladata a MODEX-en Híd alá szorult emberek kimentése volt a magyarok első feladata a MODEX-en Híd alá szorult emberek kimentése volt a magyarok első feladata a MODEX-en
További képek a galériában