Szervezetünk hírei


Lagúnák között is helytálltak a magyarok
2013. december 14. 00:33
Lagúnák között is helytálltak a magyarok December tizenharmadikán este megérkezett a katasztrófavédelem budapesti bázisára a HUNOR mentőszervezet azon harminckilenc tagja, aki részt vett az olaszországi MODEX-gyakorlaton. A hivatásos magyar mentőszervezet két alegysége bizonyította: nemcsak szárazföldön, hanem a velencei lagúnás környezetben is megállja a helyét.
A HUNOR két alegységét, a törzset, a logisztikai és egészségügyi erőket az országos polgári védelmi főfelügyelő, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveletirányítási főosztályvezetője fogadta. A magyar csoport európai uniós polgári védelmi moduláris csapatként vett részt a Velence térségében tartott szimulációs terepgyakorlaton, ahol egy súlyos földrengés következményeit számolták fel másokkal együttműködve. A magyarok angol, észt, osztrák kollégákkal dolgoztak közösen. A gyakorlat az Európai Unió katasztrófa-segítségnyújtási rendszerét tesztelte, a cél az volt, hogy megfigyeljék, az egymásra építhető, csatlakoztatható nemzeti moduláris rendszereket miként lehet együtt használni, illetve a tréning vizsgálta az EU-s felkészítési, kiképzési rendszert is. A helyszínen uniós polgári védelmi szakemberek koordinálták a nemzetközi segítségnyújtást, mint tennék azt egy éles helyzetben is.
 
A MODEX volt a HUNOR első nemzetközi gyakorlata, első alkalommal jelent meg a magyar mentőcsapat az Európai Unió regisztrált moduljaként, és ugyancsak ez volt az első eset, hogy ténylegesen tesztelték önellátási képességüket. Ráadásul kipróbálták a téliesített felszereléseket is. Noha a magyarok közepes kategóriájú mentőszervezetként érkeztek Olaszországba, mégis a nehéz kategóriának megfelelően két kárhelyszínen dolgoztak, erőiket megosztották. Az angol és az észt egységekkel különféle változatokban működtek együtt, volt olyan momentum, amikor a magyaroké volt az irányító szerep. A helyszín több szempontból is különleges volt, hiszen a lagúnák között kellett boldogulni, akadt olyan műveleti terület, amelyet csak hosszú csónakúttal lehetett megközelíteni, ráadásul figyelembe kellett venni a gyakran műemléki környezetet is.
 
A mentőcsapatok bővítése, felkészítése természetesen folytatódik, márciusban a HUNOR harmadik generációjának kiképzése várható, májusra pedig a központi mentőszervezetek nemzeti gyakorlatát tervezi a szakterület.
Fotó: Schober Andor - RSOE

Kapcsolódó képek:
Lagúnák között is helytálltak a magyarok Lagúnák között is helytálltak a magyarok Lagúnák között is helytálltak a magyarok
További képek a galériában