Szervezetünk hírei


Nem áll meg a küzdelem a „csendes gyilkos” ellen
2014. január 02. 17:06
A katasztrófavédelem 2013-ban különösen nagy hangsúlyt fektetett a szén-monoxid-mérgezések elleni felkészülési és megelőzési tevékenységre. A szervezet és a tavaly októberben megalakított Országos Tűzmegelőzési Bizottság kiemelt feladatként kezelte a szén-monoxid veszélyeiről szóló tájékoztatást és a balesetek megelőzését. A fűtési időszak előtt és alatt a médián keresztül, valamint a katasztrófavédelem honlapján és közösségi oldalán is folyamatos volt a lakosságtájékoztatás.
A tűzvédelmi szakterület folyamatosan dolgozott a vonatkozó szabályozás átdolgozásán, ennek köszönhetően több fontos előrelépés is született. A tavaly október közepe óta hatályos jogszabály értelmében kötelező szén-monoxid-érzékelő használni azokban a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, kórházakban, bentlakásos intézményekben, továbbá szórakozóhelyeken, szállodákban és panziókban, ahol a közösségi helyiségében, vagy az azzal egy légtérben lévő helyiségben nyitott égésterű tüzelőberendezés van. Azokat az új építésű épületeket, amelyeket nyitott égésterű tüzelőberendezéssel szereltek fel, már csak akkor lehet használatba venni, ha ott szén-monoxid-érzékelő van.
 
A jogszabályi előírások teljesülését a kéményseprők vizsgálják a kémények időszakos ellenőrzésekor. A kéményseprő ellenőrzi a szén-monoxid-érzékelő meglétét és működőképességét is. Bármilyen hiányosság vagy szabálytalanság esetén értesíti a tűzvédelmi hatóságot, amely figyelmezteti az ingatlan tulajdonosát és felszólítja a szabálytalanság megszüntetésére. Amennyiben a tulajdonos nem tesz eleget kötelezettségének, a hatóság ötezertől harmincezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.
 
A szén-monoxid-mérgezésről vagy annak gyanújáról szóló bejelentések száma – tekintettel az egyre több érzékelőnek – háromszáznegyvenkettőre emelkedett, végül háromszázhetvenhatan szenvedtek valamilyen sérülést vagy enyhébb mérgezést. Sajnos 2013 sem múlt el tragédiák nélkül, összesen tizenhárman vesztették életüket a „csendes gyilkos” miatt.
 
Fontos tudni, hogy a szén-monoxid-mérgezések kis odafigyeléssel, megfelelő műszaki kivitelezéssel, karbantartással és megbízható érzékelőkkel megelőzhetőek. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság éppen ezért összesen ezerhétszáz szén-monoxid-érzékelőt vásárolt 2013-ban, amelyeket az ország különböző pontjain lévő, gázkészülékkel rendelkező közintézményeknek adományozott áprilisban.
 
A szén-monoxid-mérgezés embert és háziállatot egyaránt fenyeget, ám a kockázat jelentősen csökkenthető a tüzelő, fűtő- és főzőberendezések rendszeres karbantartásával, a lakás megfelelő szellőztetésével, illetve azzal, ha azokba a helyiségekbe, ahol nyílt lánggal üzemelő berendezés van, szén-monoxid-érzékelőt telepítünk. Az érzékelő csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha a használati utasításnak megfelelő helyen és módon helyezik el. Érzékelő vásárlása előtt érdemes tájékozódni a megvásárolható készülékekről, csak megbízható cégtő származó, szaküzletben megvásárolható, minősített eszköz garantálja a biztonságot.
 
Aki a szén-monoxid-mérgezés tüneteit (fejfájás, émelygés, szédülés) észleli magán vagy a környezetében lévő emberen, azonnal hívja a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!