Szervezetünk hírei


Negyedszer is a ligetben, ismét együtt
2014. április 14. 12:50
Negyedszer is a ligetben, ismét együtt Az elmúlt évek hagyományaihoz híven az idén is együtt ünnepli védőszentjét a tűzoltóság és a rendőrség. Április huszonhatodikán újra közös majális lesz a Városligetben: ott gyűlnek össze a két hivatás képviselői és az érdeklődők, hogy könnyedebben is adózzanak Szent Flórián és Szent György emlékének.
Ahogy mindig, most is elindul a tűzoltógépjárművek felvonulása Óbudáról, a Flórián téri Fogadalmi oltártól, vagy ismertebb nevén a Szent Flórián-szoborcsoporttól. A menet fél kilenckor startol, hogy a Lajos utca – Fő utca – Lánchíd – József Attila út – Andrássy út – Hősök tere útvonalon végül megérkezzen a Városligetbe. Utóbbi helyszíntől már zenekari kísérettel gördülnek a járművek.
 
A rendezvények tíz órától kezdődnek, ekkor az ideiglenesen rendőrrétté átkeresztelt nagyréten a budapesti rendőrfőkapitány és a fővárosi katasztrófavédelmi igazgató ünnepélyesen megnyitja az egész napos vigasságot. A tűzoltószínpadon interaktív műsorral várják a kicsiket és a nagyokat, a tűzoltóréten a budapesti lánglovagok mutatják be roncsvágási tudományukat a fővárosi rendőrök és a Magyar Vöröskereszt részvételével. Persze nem csak komoly dolgok várhatóak, a tűzoltószínpadnál a Budapest-Zugló Majorette Csoport tagjai szórakoztatják déltől az érdeklődőket, később a Flórián Band muzsikál. A budapesti tűzoltók kora délután azt is megmutatják, hogy a roncsvágáson kívül alpintechnikában is kiválóak, mentési bemutatójuk a kalandváron tekinthető majd meg. A színpad ezután a Napvirág zenekaré lesz, akik gyermekműsorral készülnek. A tűzoltóréten április huszonhatodikán délután egészen biztosan robbanótestet fognak találni – hiszen ekkor tekinthetik meg a rendezvényre kilátogatók a Magyar Honvédség I. Számú Tűzszerész és Hadihajós Ezredének bemutatóját. A program ezt követően békés mederben folytatódik, a színpadon előbb bűvész varázsolja el a publikumot, majd az Apacuka zenekar folytatja a szórakoztatást, hogy végül kora este a Tűz’S Víz együttes zárja a napot.
 
Az időponthoz kötött programok mellett a Városliget egész nap különféle érdekességekkel szolgál majd. A játékszigeten gyermekek és felnőttek ügyességi játékokban próbálhatják ki magukat, lesz lufihajtogató bohóc, arcfestés és ugrálóvár. A kilátogatók megismerkedhetnek az új, magyar fejlesztésű tűzoltófecskendővel, emellett a különféle szakfelszerelések és egyéni védőeszközök megtekintésére is lehetőség lesz. Speciális kamionjával a rendezvényen megjelenik az Országos Tűzmegelőzési Bizottság, de a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is bemutatkozik. A bátrabbak kipróbálhatják, hogyan kell tálcatüzet oltani, valamint azt is, mennyire nehéz (vagy éppen könnyű) légzőkészülékben tájékozódni egy füstsátorban. A gyerekek körutazáson vehetnek részt, egy fecskendőn vagy a tűzoltó Trabanton utazhatják körbe a Városligetet. Ráadásul a tűzoltói hivatással kacérkodóknak nem kell megvárniuk, míg felnőnek, vagy felveszik őket a testülethez, már a majálison kipróbálhatják, hogy áll rajtuk a védőruha, sőt, minderről fotó is készülhet.

Kapcsolódó képek:
Negyedszer is a ligetben, ismét együtt Negyedszer is a ligetben, ismét együtt Negyedszer is a ligetben, ismét együtt
Letölthető dokumentum(ok):