Szervezetünk hírei


Úton a HUNOR Szerbia felé
2014. május 17. 12:07
Úton a HUNOR Szerbia felé A katasztrófavédelem öt motorcsónakot, egy csónakot és egy mentőhelikoptert indított Szerbiába, ahol az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt áradnak a folyók. A HUNOR hivatásos mentőszervezet konvoját és a helikoptert dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a katasztrófavédelem vezetője indította útnak, hogy bajba jutott déli szomszédunk segítségére siessenek.
Magyarországhoz hasonlóan Szerbiában is heves esőzések voltak az elmúlt napokban. Az intenzív csapadék okozta árvizek miatt déli szomszédunknál több ezren kényszerültek otthonuk elhagyására, több százezer háztartásban pedig nincs áram. Szerbia kormánya az egész ország területére veszélyhelyzetet hirdetett ki és többek között Magyarországtól is segítséget kért a pénteki napon. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a segítségkérésre haladéktalanul reagált és felkészítette a HUNOR mentőszervezetet, hogy a bajba jutott térségbe siessen. Magyarország hivatalos mentőcsapatát huszonhét fővel, a katasztrófavédelem központi zenekarának zenei kísérete mellett indította útnak Bakondi György. A főigazgató beszédében elmondta: „szívesen tettünk eleget Szerbia segítségkérésének, ahogyan a korábbiakban is már többször támogattuk külföldi barátainkat. Segítettünk korábban Bulgáriának, Horvátországnak és Szlovéniának". A katasztrófavédelem szervezettségével és kiemelkedő logisztikai hátterével amellett, hogy déli szomszédunk segítségére siet, itthon is több helyen folytat védekezést. A főigazgató felszólította a külföldre indulókat, hogy képviseljék Magyarország bátorságát, szervezettségét és segíteni akarását. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napok viharos időjárása miatti több ezerszer kellett a tűzoltóknak itthon is beavatkozniuk, felidézte a balatoni védekezést, illetve beszámolt a Rábán, a Murán, és a Hernádon jelenleg zajló védekezési munkálatokról.

A mentőcsoport útnak indításán jelen volt Rade Drabac budapesti szerb nagykövet is, aki ismertette hazája jelenlegi helyzetét. „Szerbiában soha nem volt ehhez fogható árvíz, egész városok állnak vízben, így arra kényszerültünk, hogy segítségül hívjuk külföldi barátainkat. A hivatásos erők mellett önkéntesek tömege is segíti a védekezést. A legkritikusabb a helyzet a százezer lakosú Obrenovac városában alakult ki, ami teljes egészében víz alatt van. Az árvíz egész nyugat és közép Szerbiát érinti". A nagykövet háláját fejezte ki az azonnali magyar segítség miatt és biztosította a jelenlévőket, hogy ha Magyarország kerül ilyen súlyos helyzetbe, Szerbia az elsők között lesz a segítségnyújtásban.

Az útba indítási parancs elhangzása után a HUNOR tagjai felszálltak a gépjárművekre és rendőri felvezetéssel konvojban indultak Szerbia felé. Röszkénél lépik át a határt és a legkritikusabb helyszíneken – Obrenovac, Ub, Lazarevac, Szabács és Loznica térségeiben fognak tevékenykedni. A speciális vízi mentésre kialakított MI-2-es helikopter Szegednél lépi át a magyar-szerb határt és Belgrád térségében fog részt venni a mentésben. A HUNOR szakemberei részt vettek a 2013-as dunai árvízi védekezésben is. A mentőcsapat teljesen önellátó, és addig marad Szerbiában, amíg szükség van a segítségükre.

Nem csak a magyar katasztrófavédelem válaszolt Szerbia segítségkérésére, a mai napon Magyarországon halad át az oda tartó német és cseh mentőegység is, amelyeknek az áthaladásban nyújtunk segítséget.

Kapcsolódó képek:
Úton a HUNOR Szerbia felé Úton a HUNOR Szerbia felé Úton a HUNOR Szerbia felé
További képek a galériában