Szervezetünk hírei


Szerbia köszöni a magyar segítséget
2014. május 18. 08:51
Szerbia köszöni a magyar segítséget Szombat délután megérkeztek a szerbiai Obrenovac településre a HUNOR hivatásos mentőszervezet tagjai, akik azonnal munkához láttak a víz alá került, negyvenhétezer fős városban.
 
Miután dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője szombat délelőtt útnak indította a HUNOR hivatásos mentőszervezetet Szerbiába, a huszonhét fős csapat néhány óra alatt meg is érkezett déli szomszédunk árvízzel leginkább sújtott területére, a negyvenhétezer fős Obrenovac településre, amely az elmúlt napok heves esőzése és az azt követő áradás, majd gátszakadás következtében teljesen víz alá került.
 
A mentőszervezet szombat délután fél kettőkor lépte át a magyar-szerb határt, ahol a szerb hatóságok azonnal tolmáccsal és rendőrségi felvezetéssel fogadták a csapatot. A Magyarországról küldött mentőhelikopter néhány perccel háromnegyed négy előtt landolt a belgrádi Nikola Tesla Nemzetközi Repülőtéren, majd a szerb hatóságok kérésére kétszer is kötelékrepülést hajtott végre Grobovác település térségében, mentésre szoruló emberek után kutatva az elzárt településeken. A mentőhelikopter az első nap hat embert, köztük három gyermeket mentett ki.
 
Obrenovac településnél a szerb hatóságok a Száva folyó újabb árhullámát várják vasárnapra, ezért a HUNOR szombaton azonnal megkezdte a felderítési, csónakos mentési és eszközkarbantartási munkákat a helyszínen, egészen sötétedésig. A mentési munkálatok vasárnap reggel folytatódnak. Jackovics Péter tűzoltó alezredes, a HUNOR mentőszervezet parancsnoka elmondta, a mentési munkálatokat a helyszínen Nebojsa Stefanovic, a Szerb Köztársaság belügyminisztere is megtekintette, aki személyesen fejezte ki köszönetét a Magyarország által küldött légi és vízimentési segítségért. Az alezredes azt is hozzátette, hogy a HUNOR mentőszervezet tagjait a lakosság is hálával fogadta Szerbiában: a menetoszlopot számtalan dudaszó és hangos köszönetnyilvánítás kíséri a térségben.

Kapcsolódó képek:
Szerbia köszöni a magyar segítséget Szerbia köszöni a magyar segítséget Szerbia köszöni a magyar segítséget
További képek a galériában