Szervezetünk hírei


Idős embereket és háziállatokat is mentett a HUNOR
2014. május 19. 05:42
Idős embereket és háziállatokat is mentett a HUNOR Az árvíz által sújtott Szerbiába szombaton útnak indított huszonhét fős HUNOR csapat vasárnap reggel fél nyolckor folytatta a mentési munkát a Belgrádtól harmincöt kilométerre eső Obrenovac településnél. A védekezési munkálatok ennél a városnál a legintenzívebbek, nagy létszámban vannak jelen a szerb hadsereg és a szerb rendvédelmi erők, nemzetközi mentőcsapatként pedig a HUNOR mellett az orosz mentőerők dolgoznak itt. A térségben ismét szemlét tartott Nebojsa Stefanovic, a Szerb Köztársaság belügyminisztere.
A HUNOR a Szerbiában töltött második napján egy idős házaspárt és négy háziállatot mentett ki. A mentést nehezítette, hogy az ötkilométeres sugarú körben elöntött városban rendkívül nehéz a vízi úton történő tájékozódás, igen erős a víz sodrása, rengeteg a vízben lévő akadék és veszélyes uszadék. A tájékozódást a HUNOR a magával vitt infokommunikációs eszközökkel segíti. A mentést kötelékben két könnyűtestű katamaránnal, szigorú biztonsági rendszabályok mellett végezték. Az idős asszony, akit kihoztak, a több napon keresztül átélt extrém körülmények miatt kimerült és legyengült volt, őt az utolsó pillanatban sikerült kimenteni és a mentőszolgálatnak átadni.
 
A magyar mentőcsapat a két darab katamarán mellett valamennyi mentőhajót is készenlétbe állította, az öt vízi járművel élelmiszert juttattak a rászorulóknak. Szerencsére a magyar mentőhajók fémből vannak és merev testűek, több mentőcsapat gumitestű hajója megrongálódott, ezért nem tudták folytatni a mentési munkálatokat. A magyar csapat mentőhelikoptere is folyamatosan dolgozott, Grobovác település térségébe szállított élelmiszert, kötszert, gyógyszert, kenyeret, ivóvizet.
 
A mentési műveletekről a helyszínen tudósított a Magyar Televízió Újvidéki TV stábja, mások mellett a HUNOR parancsnokával, Jackovics Péter tűzoltó ezredest is megszólaltatták. A HUNOR egy alkalommal együttműködött az orosz mentőerőkkel, a logisztikai biztosításban, a mentőhajók áttelepítésében dolgoztak össze. A csapat a szerb hatóságok kérésére délután egy órakor  áttelepült  Hrtkovci és Klenak települések térségébe, ahol árvízvédelmi felderítést végeztek este nyolc óráig. A hatóság kérése volt, hogy az árvízi védművek és a homokzsákos árvízi védekezés állását mérjék fel, valamint legyenek készenlétben egy esetleges gátszakadás esetén a kimenekítés szervezésében, és mentőhajóikkal az emberek mentésében segédkezzenek.
 
A HUNOR az éjszakát Hrtkovci településen töltötte, majd bekapcsolódik a településen zajló védekezési munkálatokba. A prognózisok szerint egyébként a Száva folyón kedden és szerdán újabb árhullámok vonulnak le. A Száva folyó egyébként éppen a HUNOR állomáshelyén a legszélesebb, 800 méter, rendkívül veszélyes.
Fotó: HUNOR mentőszervezet és Jambrik Rudolf tű. ezredes

Kapcsolódó képek:
Idős embereket és háziállatokat is mentett a HUNOR Idős embereket és háziállatokat is mentett a HUNOR Idős embereket és háziállatokat is mentett a HUNOR
További képek a galériában