Szervezetünk hírei


Megérkezett a segítség Bosznia-Hercegovinába, továbbra is Szerbiában a HUNOR
2014. május 20. 14:05
Megérkezett a segítség Bosznia-Hercegovinába, továbbra is Szerbiában a HUNOR A hétfő délután útnak indított százezer homokzsák még a tegnap este folyamán megérkezett az árvíz által súlyosan érintett Bosznia-Hercegovinába. A magyar sürgősségi segélyszállítmányt este tíz órakor vették át Orašje városában, ahol az árvízi védekezés miatt égetően nagy szükség van a magyar homokzsákokra. A százezer műanyag zsák értéke összesen hatmillió forint, ezeket a magyar katasztrófavédelem egészen a felhasználási helyükig szállította. A szállítást végzők a kora reggeli órákban érkeztek vissza magyar állomáshelyükre.
Mindeközben Szerbiában a negyedik napja vesz részt a HUNOR mentőszervezet a történelmi árhullám elleni védekezésben. A mentőszervezet már több embert mentett meg. A tegnapi napon Hrtkovci (Herkóca) településen a homokszákos védekezést irányította a magyar csapat. A szerbek által alkalmazott árvízi védekezési módszer eltér a magyar homokzsákos védekezési technikától, így a HUNOR szakemberei átvették az ideiglenes védműépítési munkák irányítását. A csapat nemcsak irányította a munkálatokat, hanem a jelenlévő önkéntesekből magyar mintára járási mentőcsoportot is létrehozott. Szerbiában rendkívül nagy az érdeklődés a magyar árvízvédekezési technikák iránt mind a sajtó mind a hatóságok részéről. A szerb média intenzíven érdeklődik a magyar katasztrófavédelem ifjúságfelkészítési rendszeréről és a megyei, valamint járási mentőcsoportok létrehozásáról is.
 
A magyar MI-2-es típusú mentőhelikopter a tegnapi napon 600 kilogramm élelmiszert szállított Obrenovac településre. A helikopter az alapvető élelmiszerek, víz és gyógyszerek szállításában is részt vesz. A hatóságok kérésének megfelelően a légimentő egység jelenleg bevetési készenlétben van arra az esetre, ha az árvíz által sújtott Obrenovac településről embereket kellene még kimenekíteni.
 
A HUNOR a mai napon a helyi hatóságok kérésére áttelepül a több mint háromezer lakosú Klenak településre, ahol mintegy öt kilométeres töltésszakaszon a bordás töltésmegerősítés, nyúlgátépítés és buzgárelfogás munkálatait irányítják. A szervezet jelenleg is az ENSZ INSARAG minősítésének megfelelően két kárterületen párhuzamosan avatkozik be úgy, hogy azok 100 kilométerre helyezkednek egymástól. Ezt a minősítést azok a mentőszervezetek szerezhették meg, amelyek képesek logisztikájukat, infokommunikációjukat és beavatkozási képességeiket megkettőzni.
Fotó: FKI Videócsoport

Kapcsolódó képek:
Megérkezett a segítség Bosznia-Hercegovinába, továbbra is Szerbiában a HUNOR Megérkezett a segítség Bosznia-Hercegovinába, továbbra is Szerbiában a HUNOR Megérkezett a segítség Bosznia-Hercegovinába, továbbra is Szerbiában a HUNOR
További képek a galériában