Szervezetünk hírei


Ötödik napja dolgozik Szerbiában a HUNOR
2014. május 21. 18:37
Ötödik napja dolgozik Szerbiában a HUNOR Szerda reggel óta Jamena településen tartózkodik a HUNOR mentőszervezet huszonkét fős egysége, míg a légi mentő egység öt fővel Belgrád nemzetközi repülőterén áll készenlétben, a helikopter várhatóan holnap reggel árvízi felderítésre indul. A két HUNOR komponens közötti földrajzi távolság meghaladja a 160 kilométert.
A HUNOR parancsnoka, Jackovics Péter tű. alezredes a mai napon telefonon egyeztetett az EU polgári védelmi csapatának vezetőjével, Terry Webbel, jelezve, hogy a HUNOR képes az uniós koordinációt, szakirányítást a térségben képviselni. Az alezredes javasolta továbbá a Száva folyó menti részének szektorokra osztását, és azt, hogy ezek mindegyikét egy-egy uniós mentőcsapat koordinálja az EU csapatának felügyeletével. A magyar mentőszervezet képes a kárterületi koordinációra, a műveletirányítás megszervezésére, a kárhelyszíni uniós tevékenység összehangolására. A HUNOR parancsnoka mindemellett felajánlotta az unió polgári védelmi csapatának a magyar helikopter kapacitását a Száva menti árvízi felderítésre, amelyet az uniós szakértői csoport elfogadott és várhatóan holnap reggel kilenckor órakor igénybe is vesz. A jelenlegi tervek szerint az uniós csapattal utaznak az ENSZ UNDAC (Katasztrófabecslő és Koordináló Csoport) szakértői is, így közös EU-ENSZ árvízi felderítés zajlik majd a HUNOR helikopterével. A szerb hatóságok egy fővel vesznek részt a küldetésben.
 
A magyar mentőhelikopter, amely jelenleg bevetési készenlétben állt Belgrád Nikola Tesla Nemzetközi Repülőtéren, szerdán délután a Közép-Szerbiában lévő Stubline településre szállított 600 kilogrammnyi élelmet és gyógyszert.
 
A HUNOR a mai napot Jamena településen töltötte, a mentési munkálatokat Vlada Plemic ezredes irányította, a román, szerb, szlovén és a magyar mentőcsapat dolgozott együtt. A HUNOR Mentőszervezet közreműködött a településen lévő háziállatok biztonságba helyezésében, ami nem is elsősorban az anyagi javak mentése miatt fontos, a fertőzésveszély megelőzése most a kiemelt cél. A szerb hatóságok a mentési munkálatokat időről időre leállították az áradó Száva miatt felszínre került aknák veszélye miatt. Nagy valószínűséggel a csapat még este Belgrádba megy át.
Fotó: HUNOR Mentőszervezet

Kapcsolódó képek:
Ötödik napja dolgozik Szerbiában a HUNOR Ötödik napja dolgozik Szerbiában a HUNOR Ötödik napja dolgozik Szerbiában a HUNOR
További képek a galériában