Szervezetünk hírei


Több mint háromezer-hatszáz ellenőrzött vonat
2014. június 20. 15:00
Több mint háromezer-hatszáz ellenőrzött vonat A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági főfelügyelőségének koordinálása mellett június 17-19. között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részvételével lezajlott a vasúti veszélyesáru-szállítás „DISASTER RID” elnevezésű, háromnapos ellenőrzéssorozata.
A művelet célja és feladata az illegális nemzetközi és belföldi veszélyes szállítmányok felderítése, a veszélyes áruk rejtett vagy szabálytalan szállításának feltárása, a vasúti közlekedés biztonságának növelése, valamint a jövedéki szabálytalanságok feltárása volt. Az akció ezen kívül arra is irányult, hogy nyomon kövesse a veszélyes szállítmányokat, különös tekintettel a külföldről Magyarország területére belépőekre.
 
Az ellenőrzéseket a fővárosban, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyében tartották, országosan összesen harminckét helyszínen.
 
A hatékonyság érdekében az akciósorozat idején a RID-ellenőrzéseket a hat megye illetékességi területére összpontosítva folytatták le, vagyis ide koncentrálták a szükséges erőket, eszközöket. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival együtt az ellenőrzésekben országosan száztizenöten vettek részt.
 
A három nap alatt összesen 3640 vasúti járművet vontak kontroll alá, ezek közül 1889 szállított a RID hatálya alá tartozó veszélyes árut. Szabálytalanságra 77 vasúti kocsi esetében derült fény. Húsz esetben indul hatósági eljárás, amely bírság kiszabásával jár. Az ellenőrzött vasúti járművek összesen majdnem huszonnyolcezer tonna, valamint csaknem hétmillió liter veszélyes árut szállítottak.
 
A mostani akció is rávilágított arra, hogy az évről-évre visszatérő, összehangolt ellenőrzések megváltoztatták a veszélyesáru-szállításában résztvevő vasúti társaságok fuvarozási szokásait és kialakították a jogszabálykövető magatartást.
Fotó: FKI

Kapcsolódó képek:
Több mint háromezer-hatszáz ellenőrzött vonat