Szervezetünk hírei


A katasztrófavédelem is nyomon követi a veszélyes árukat szállító tehervonatokat
2014. július 01. 10:50
A katasztrófavédelem is nyomon követi a veszélyes árukat szállító tehervonatokat A MÁV Zrt. szakemberei mellett június végétől a katasztrófavédelem is figyelemmel kíséri a veszélyes árukat szállító tehervonatok magyarországi forgalmát a közelmúltban létrehozott Szállítmányirányítási Információs Rendszeren keresztül.
A MÁV Zrt. június végén elérhetővé tette a katasztrófavédelem számára a vasúti forgalom nyomon követése érdekében létrehozott Szállítmányirányítási Információs Rendszert (SZIR), amelyen keresztül a vasúti társaság a tehervonatok és teherkocsik forgalmát figyeli és működteti. A veszélyes áruk vasúti szállításának hatósági ellenőrzését 2012-től a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint területi és helyi szervei önálló hatósági jogkörrel végzik.
 
Az informatikai rendszerek összeköttetését követően június 24-től a MÁV Zrt. két napon át tartó gyakorlati oktatássorozatot indított, amelyen a SZIR szakszerű használatát mutatják be a katasztrófavédelem mintegy kétszáznyolcvan munkatársának. Az oktatássorozat a nyár végéig tart, és a katasztrófavédelem központi, területi és helyi szervei érintett állományának tagjai vesznek rajta részt. A programnak köszönhetően hatékonyabbá válik a katasztrófavédelem hatósági munkája, segítségével pontosan nyomon követhetők a veszélyes árukat szállító vasúti járművek útvonalai, egy esetleges vasúti balesetnél pedig azonnal lekérdezhető a rendszerből az érintett vasúti szállítmány fajtája és veszélyességi foka.

Kapcsolódó képek:
A katasztrófavédelem is nyomon követi a veszélyes árukat szállító tehervonatokat A katasztrófavédelem is nyomon követi a veszélyes árukat szállító tehervonatokat A katasztrófavédelem is nyomon követi a veszélyes árukat szállító tehervonatokat