Szervezetünk hírei


A kötéltechnika speciális fogásait sajátítják el a HUNOR tagjai
2014. szeptember 23. 18:52
A kötéltechnika speciális fogásait sajátítják el a HUNOR tagjai Valósághű körülmények között gyakorolják a kötéltechnikával történő mentést, annak speciális fogásait a HUNOR hivatásos mentőszervezet tagjai. Az elméleti és a gyakorlati oktatást a Magyar Barlangi Mentőszolgálat szakértői tartják számukra.
A szeptember huszonkettedikén kezdődött képzés és gyakorlat résztvevői megismerkednek a kötéltechnikai eszközökkel, elsajátítják a kötél biztonságos rögzítésének és a rögzítőcsomók készítésének fogásait, a kötélen történő függőleges mászás és ereszkedés technikáját, a személyek és terhek leeresztését és biztosítását, valamint hordágyszállítási alapismeretekre is szert tesznek.

Az október végéig három ütemben zajló oktatásba összesen huszonnégyen kapcsolódtak be, az alapismereteket negyven órás időkeretben sajátítják el. A már előképzettséggel rendelkező HUNOR-tagok közül nyolcan kötéltechnikaimentő-képzésen vesznek majd részt október végén. Ez utóbbi oktatás már magában foglalja az átszerelési manőverekre, a húzórendszerekre, a társmentésre, a kötélhidak és összetett kötélpályák kiépítésére, valamint a sérültek speciális hordágyban történő elhelyezésére vonatkozó ismereteket is – ezek technikáját nyolcvan órában teszik magukévá majd el a kiválasztott HUNOR-tagok.

A képzésen és gyakorlaton résztvevők eszközeit, ellátását, szállását a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja biztosítja.

A gyakorlatot Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Műveletirányítási Főosztályának vezetője, egyben a HUNOR parancsnoka is megtekintette.

Kapcsolódó képek:
A kötéltechnika speciális fogásait sajátítják el a HUNOR tagjai A kötéltechnika speciális fogásait sajátítják el a HUNOR tagjai A kötéltechnika speciális fogásait sajátítják el a HUNOR tagjai
További képek a galériában