Szervezetünk hírei


Újabb generáció készül fel
2014. szeptember 29. 13:58
Újabb generáció készül fel A HUNOR Hivatásos Mentőszervezet harmadik generációjának tagjai vesznek részt azon a tanfolyamon, amelynek során szeptember 29. és október 3. között elsajátítják az ENSZ INSARAG ismeretanyagát. Az első két nap az elméleté, a másik hármat terepgyakorlaton töltik az újoncok.
A képzés célja, hogy a jelöltek megismerjék az INSARAG alapelveit, elemeit, az Európai Unió, a NATO és az ENSZ katasztrófareagálási rendszereit, felépítését és a nemzetközi elvárásokat. A kapott információkat a katasztrófahelyzetek hatékony kezelésénél, felszámolásánál, az életben maradás feltételeinek megteremtése és a normál élet visszaállítása során tudják majd használni és alkalmazni. A cél, hogy felkészültségük alapján képesek legyenek hazai és nemzetközi viszonylatban is megszervezni, irányítani és végrehajtani a műszaki mentési, kárelhárítási, valamint életmentési feladatokat.

A képzés első napjának nyitó előadását dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő tartotta, a hazai katasztrófareagálási rendszert mutatta be. Jackovics Péter tű. ezredes, műveletirányítási főosztályvezető, a HUNOR mentőcsapat parancsnoka ismertette a nemzeti minősítő gyakorlatok tapasztalatait, majd a csapat felépítését, működési rendjét, alkalmazásának feltételeit idehaza és külföldön.

A képzési feladatok idén is Per-Anders Berthlin svéd INSARAG-szakértő vállán nyugszanak, csakúgy, mint tavaly. Per-Anders Berthlin ez alkalommal öt napon át elméletben és gyakorlatban oktatja a leendő HUNOR-tagoknak az ENSZ humanitárius segítségnyújtással és együttműködéssel kapcsolatos tudnivalókat. A jelöltek nagy érdeklődést mutattak a téma iránt, rendszeresen, önként jelentkeztek a csoportos feladatok végrehajtására, és angolul is képesek voltak ismertetni egy-egy beavatkozás részleteit. A képzés második napján az INSARAG romterületi jelölésrendszerével ismerkednek meg a hallgatók, majd csoportos foglalkozások és szituációs gyakorlatok következnek a helyszíni műveletirányítási központ (OSOCC) üzemeltetésével, a helyi hatósággal (LEMA) való kapcsolattartással és a váratlan katasztrófák folyamán szerzett információk kezelésével összefüggésben.

A képzés során a megszerzett elméleti ismereteket a gyakorlatban is alkalmazhatják a HUNOR új generációjának tagjai, hiszen szerdától három napon át a volt zsámbéki rakétabázis területén terepgyakorlaton vesznek részt.

Kapcsolódó képek:
Újabb generáció készül fel Újabb generáció készül fel Újabb generáció készül fel
További képek a galériában