Szervezetünk hírei


Viharral indult a viharjelző szezon
2015. április 01. 15:51
Viharral indult a viharjelző szezon A hagyományoknak megfelelően április elsején elindították a hazai tavakra telepített viharjelzőrendszerek idei szezonját. A „gombot” most először a Fertő tavon nyomták meg, a rendszer október végéig üzemel a Balatonon, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tavon, összesen negyven fix és tizenhat mobil viharjelzővel figyelmeztetve az állampolgárokat a veszélyre.
A rendszert – ahogy immár öt éve minden alkalommal – az idén is dr. Tollár Tibor tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese indította el. A fertőrákosi kikötőből induló hajó fedélzetén elmondta, a viharjelzőrendszer fejlesztése folyamatos, a Balaton keleti medencéjében már van olyan oszlop, amelyre messzebbről látható LED-fényszórókat szereltek, a törekvés az, hogy lépést tartsanak a technológiai, informatikai fejlődéssel. A biztonságot azonban, folytatta a tábornok, nemcsak a tavakon villogó lámpák, hanem más eszközök is szolgálják, így például a folyamatos tájékoztatásra kidolgozott okostelefonos alkalmazások is. Tollár Tibor szólt a viharjelzőrendszerről, annak részleteiről, emlékeztetett arra, hogy a Fertő tavon európai uniós forrásból fejlesztettek. A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, ahhoz, hogy az állampolgárok a tavon is biztonságban legyenek, elengedhetetlenek a határon átnyúló, szoros szakmai kapcsolatok.

Dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a szezonnyitón arról beszélt, hogy az általa vezetett szervezetnek mostantól őszig folyamatosan munkát ad a tavi viharjelzés, az év maradék részében pedig elemzik, értékelik az adatokat. A meteorológiai szolgálat vezetője elmondta azt is, hogy a 2014-es esztendőben a viharjelzőrendszereknek kevesebb alkalommal kellett riasztaniuk, viszont amikor igen, akkor huzamosabb ideig és magasabb fokozaton jeleztek, ez tükröződik a magas óraszámban is. Radics Kornélia kiemelte a társszervek együttműködésének fontosságát, példaként pedig az elmúlt esztendő történéseit, az Yvette-ciklon pusztítását, a szeptemberben délen „kiöntő” Balatont, mint mondta, ekkor nagy hangsúlyt kapott a katasztrófavédelem, a vízügy, a meteorológia együttműködése. Ugyanilyen fontos a partnerszervezetekkel fenntartott viszony, a szomszédos országokkal való adatcsere, az Országos Meteorológiai Szolgálat jó kapcsolatokat ápol a külföldi szolgálatokkal, a bécsi testvérszervezettel kiemelkedő az együttműködés.

A tó, a környékén tartózkodók és a vízen lévők biztonsága rendőri oldalról is elsődleges, mondta Csizmadia Gábor r. dandártábornok, Győr-Moson-Sopron megyei rendőrfőkapitány. A megyei rendőri vezető felsorolta mindazon erőket, amelyek adott esetben a vízen bajba jutottak segítségére siethetnek, így szólt a vízi rendőrökről, a határrendészetről, a bevethető kisgéphajókról, a körzeti megbízottakról, illetve a polgárőrökről.

A Fertő tavi viharjelzésről osztrák részről dr. Ernst Böcskör, a Burgenlandi Regionális Biztonsági Központ biztonsági koordinátora beszélt. Emlékeztetett arra, hogy a tavon tizenegy végpont működik, ebből egy magyar területen. A meteorológiai adatok Bécsből érkeznek Eisenstadtba, a két város között folyamatos a kapcsolat. A rendszer megfelel a mai kornak, ugyanilyen működik Németországban és Svájcban is.

Süthő László, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese a tó rekonstrukciójáról beszélt. Mint mondta, a Fertő tavat sekély vízállás jellemzi, szél keltett áramlások vannak benne, az észak-nyugati szelek miatt a déli területen üledékek alakulnak ki, vagyis feltöltődik az a rész. Éppen ezért a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósággal egy közös projekt keretében a csatornákat kotorták, ezáltal javítottak a tó állapotán.

Tanka László tű. ezredes, a katasztrófavédelmi főigazgatóság informatikai főosztályának vezetője számba vette a magyarországi viharjelző-állomásokat, emlékeztetett arra, hogy a Balatont három medencére osztották, ezek jelzőberendezései egymástól függetlenül működnek. A ledes technológiára való átállás folytatódik, a tapasztalatok kedvezőek, a jövő tervei között további viharjelző-állomások telepítése is szerepel. A viharjelzőket tartó oszlopok, mondta az ezredes, kiválóan alkalmasak arra, hogy azokon akár kamerákat helyezzenek el, ez megkönnyíti a tájékozódást, az aktuális helyzet felmérését. Tanka László említést tett a TAVIHAR elnevezésű okostelefonos alkalmazásról, amelynek célja a vízen és víz mellett dolgozók, sportolók, pihenők és a környéken élők gyors és hatékony informálása.

Mindezek után Tollár Tibor és Tanka László közösen elindította a 2015-ös viharjelzőszezont.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által működtetett rendszer október harmincegyedikéig figyelmezteti a Balaton, a Velencei-, a Tisza-, valamint a Fertő tavon és a parton lévőket.
Fotó: Ruskáné Takács Anita tű. hdgy. - GyMS MKI és Tobak Ferenc - RSOE

Kapcsolódó képek:
Viharral indult a viharjelző szezon Viharral indult a viharjelző szezon Viharral indult a viharjelző szezon
További képek a galériában