Szervezetünk hírei


Hetvenhatezer hektáron fogják gyéríteni a szúnyogokat a héten
2015. augusztus 03. 15:46
Hetvenhatezer hektáron fogják gyéríteni a szúnyogokat a héten A teljes központi szúnyoggyérítési program már közel hetven százalékban megvalósult. Július 27. és augusztus 2. között 38 ezer hektáron légi kémiai, több mint 33 ezer hektáron földi kémiai és 900 hektáron biológiai módszerrel végezték a szúnyogok számának csökkentését. A gyérítés a múlt héten 270 települést érintett. Erre a hétre 207 településen összesen 76 ezer hektár kezelését tervezik.
A múlt hétre tervezett programnak szinte az egészét elvégezték a kivitelezők, mindössze négyszáz hektáron maradt el gyérítés, mivel néhány, a programban érintett önkormányzatnál igazgatási szünetet tartottak, így a szükséges értesítésekre nem lehetett sort keríteni. Csongrád megyében pedig a szeles időjárás miatt maradt el a megyeszékhely és néhány környező település kezelése, ezt a héten pótolják.
 
Elvégezték a gyérítést Békés, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében, valamint Budapesten, a Dráva mentén, a Dunakanyarban, Győr, Komárom, Mosonmagyaróvár és Sopron környékén, valamint a Tisza-tónál.
 
Augusztus 3. és 9. között légi és földi kémiai módszerrel egyaránt gyérítenek Baranya, Fejér, Csongrád, és Bács-Kiskun megyében, Budapesten és a Csepel-szigeten is. Földi kémiai eljárással dolgoznak a héten a Tisza-tónál és az Ipoly mentén. Légi kémiai úton a Dunakanyarban csökkentik a vérszívók számát. A héten biológiai gyérítésre a Balatonon, a Csepel-szigeten, Fejér megyében, Komárom, Mosonmagyaróvár és Szekszárd térségében kerül sor.
 
Folyamatosan értékelik és teljesítik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeit. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól településenkénti engedélyt kell beszerezni, csak ezután következhet az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítése. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hetet is igénybe vehet. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.

Kapcsolódó képek:
Hetvenhatezer hektáron fogják gyéríteni a szúnyogokat a héten