Szervezetünk hírei


A héten huszonkétezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés
2015. augusztus 17. 16:20
A héten huszonkétezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés Az idei központi szúnyoggyérítési program már csaknem teljes egészében megvalósult. Augusztus 10-16. között 60 ezer hektáron légi kémiai, körülbelül 50 ezer hektáron földi kémiai és 1200 hektáron biológiai módszerrel csökkentették a szúnyogok számát. A gyérítés az elmúlt héten 430 települést érintett. Erre a hétre 103 településen összesen 22 ezer hektár kezelését tervezik.
Az országos szúnyoggyérítési program nyolcadik hetében ismételten a kánikula nehezítette a munkát. Tekintettel a hőségre, a hétvégi gyérítések számát minimalizálták és inkább a hétköznapra ütemezték a munkálatokat, különös figyelemmel a turisztikai területekre. A kivitelezők továbbra is a lehető legkésőbb kezdik meg a légi és a földi kijuttatást, valamint az előzetes tájékoztatás mellett fokozott figyelemmel vannak a méhészekre is.
 
A tervezett programot végrehajtották Baja és Mohács térségében, a Győri és a Mosoni kistérségben, Budapesten, a Dráva mentén, a Tisza-tónál és Zala megyében. Az ütemezett munkák egy részével végeztek a Balatonnál, a Csornai és Szolnoki térségben, valamint Békés és Csongrád megyében.
 
Augusztus 17-23. között földi kémiai eljárással dolgoznak a Csepel-sziget, a Dunakanyar, Csorna és a Tisza-tó térségében. Légi kémiai úton csökkentik a vérszívók számát Bács-Kiskun és Csongrád megye területén, valamint Sopron környékén. Ezen a héten biológiai gyérítés nem lesz.
 
Folyamatosan értékelik és teljesítik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeit. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól településenkénti engedélyt kell beszerezni, csak ezután következhet az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítése. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hetet is igénybe vehet. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.

Kapcsolódó képek:
A héten huszonkétezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés   
Letölthető dokumentum(ok):