Szervezetünk hírei


Felpörgött a szív és kitágult a tüdő, Orosháza a tűzoltókért dobogott
2015. augusztus 29. 21:05
Felpörgött a szív és kitágult a tüdő, Orosháza a tűzoltókért dobogott Ismét az alföldi város, Orosháza adott otthont a legerősebb, legkitartóbb tűzoltók népszerű viadalának, a TFA (Toughest Firefighter Alive) versenynek. Augusztus 29-én magyar, román, szerb és szlovák izmok feszültek meg, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület ugyanis ezúttal nemzetközi bajnokságon adott teret a nem mindennapi erőpróbának.
A versenyzőket Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke, valamint Tóth Tibor tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte a megnyitón. Dancsó József örömmel üdvözölte az alföldi településen az ország védelmezőit, és reményét fejezte ki, hogy a verseny nemcsak kiváló erőpróba lesz, hanem olyan barátságok születésének helyszíne is, amelyek később a közös feladatok eredményes elvégzésére ösztökélnek. Tóth Tibor tűzoltó ezredes köszönetet mondott valamennyi szervezőnek és támogatónak, majd egy taps erejéig színpadra szólította a hét elején megrendezett Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedő győztes csapatait, az orosházi hivatásos és a tótkomlósi önkormányzati tűzoltókat.

Az idei TFA-n közel százhúszan álltak rajthoz három korcsoportban – köztük hivatásos, önkormányzati és főfoglalkozású létesítményi tűzoltók –, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítsék a város főterén felépített pályát. A megmérettetést dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője és Bittmann Tibor tűzoltó dandártábornok, a BM OKF humán szolgálatának vezetője a helyszínen követte nyomon.

Az első három versenyszámot – alapvezeték kihúzása negyven méterre, 50-50 ütés ötkilós kalapáccsal, tizenöt kilogrammos ballonok cipelése negyven méteren keresztül – teljes bevetési védőruhában, légzőkészülék és légzőálarc használata mellett kellett teljesíteni. A legtöbben sikerrel vették az első néhány akadályt, s úgy tűnt, valamelyest könnyíti a helyzetet, hogy a versenyzők a továbbiakban már a légzőkészülék nélkül küzdhetnek. A forróság nem csillapodott, de a kollégák és a nézők buzdítása, valamint Marton Gergely tűzoltó alezredes humorral fűszerezett műsorvezetése szárnyakat adott a résztvevőknek.

A tűzoltóknak át kellett jutniuk egy két méter magas palánkon is, hogy az ötödik állomáson egy nyolcvan kilogrammos bábut cipelhessenek. Sokaknak ez volt a mélypont, az élettelen, masszív test megmozdítása és vállra vétele a közel negyvenfokos hőségben emberfeletti erőt kívánt. Aki ezzel is megbirkózott, maradék erejét összeszedve legyőzte fáradtságát, „megolajozta” ólomlábait és gyorsabban-lassabban haladt az állvány felé, aminek a tetejére kötéllel kellett felhúzni két összetekert tömlőt. A cél előtt végül két kifektetett „B” tömlő szabályos összetekerése jutott levezetőül. Ha sikerült a művelet és a pályán kihelyezett ládába kerültek az eszközök, már „csak” a célvonalat kellett átlépni. Volt aki mosolygott, sokak arca azonban már eltorzult a fáradtságtól, amikor a megváltást jelentő piros csíkhoz ért.

Az idei TFA erősember verseny volt a javából, azzal a különbséggel, hogy a résztvevőknek speciális tűzoltószakmai elemekkel tarkított feladatokat kellett teljesíteniük. A látványos fizikai erőpróbát sok városlakó kísérte figyelemmel, a hangszalagjait senki sem kímélte. Bravúros, emberfeletti küzdelmükért, kitartásukért, példamutatásukért cserébe őszinte és szerető szurkolótábort kaptak hazánk és a szomszédos országok legerősebb tűzoltói.

A viadal mellett számos színes programot kínáltak a szervezők: a kilátogató gyermekeket többek között az országos és a megyei tűzmegelőzési bizottság jóvoltából füstsátor, tálcatűz-oltás, vetítés, kiállítás várta, a felnőtteknek különféle szakmai bemutatókkal, kiállításokkal kedveskedtek. A jó hangulatról és a térzenéről egész nap a Katasztrófavédelem Központi Zenekara és a Flórián Band gondoskodott.

Az eredményhirdetés után Dávid Zoltán polgármester kiemelte, a tűzoltók nemcsak a verseny napján nyújtottak kiváló teljesítményt, hanem az év összes napján helyt állnak.

Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok hozzátette, a tűzoltók hivatásának három alapja az elméleti, gyakorlati tudás és a fizikai alkalmasság. Mint fogalmazott, Magyarország mentő tűzvédelme jó kezekben van.Eredmények:

A hazai versenyzők közül
a harminc alattiak kategóriájában
 1. helyezett - Bodó László (Somogy megye)
 2. helyezett - Handzsuj Mihály tűzoltó törzszászlós (Jász-Nagykun-Szolnok megye)
 3. helyezett - Józsa Zoltán tűzoltó törzsőrmester (főváros)

a harminc-negyven év közöttiek kategóriájában
 1. helyezett - Horváth András Attila tűzoltó törzszászlós (Vas megye)
 2. helyezett - Csernák Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester (Bács-Kiskun megye)
 3. helyezett Ligeti Zoltán tűzoltó törzszászlós (főváros)

Negyven év felettiek kategóriájában
 1. helyezett- Bánfi András tűzoltó főtörzszászlós (Békés megye)
 2. helyezett - Nagy Róbert tűzoltó alezredes (Csongrád megye)
 3. helyezett - Dudás Csaba tűzoltó hadnagy (főváros)

A külföldi versenyzők közül
 1. helyezett - Adrian Ficik
 2. helyezett - Roman Adamec
 3. helyezett - Erik RemákKülöndíjak:

A legtapasztaltabb külföldi versenyző - Vlastimil Tomovic (Szlovákia)
A legtapasztaltabb magyar versenyző - Krizsán Lajos tűzoltó törzszászlós (Pest megye)
A legfiatalabb magyar versenyző - Rózsa Dániel tűzoltó őrmester (Vas megye)
A legpechesebb magyar versenyző, aki fél másodperccel maradt le az első helyről - Csernák Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester (Bács-Kiskun megye)
A legjobb Békés megyei versenyző – Bánfi András tűzoltó főtörzszászlós
A győztesek győztese - Adrian Ficik (Szlovákia) – 3 perc 56 másodperc alatt teljesítette a pályát
Fotó: Dr. Nagy Szilvia tűzoltó főhadnagy - Békés MKI

Kapcsolódó képek:
Felpörgött a szív és kitágult a tüdő, Orosháza a tűzoltókért dobogott Felpörgött a szív és kitágult a tüdő, Orosháza a tűzoltókért dobogott Felpörgött a szív és kitágult a tüdő, Orosháza a tűzoltókért dobogott
További képek a galériában