Szervezetünk hírei


Lezárult az országos szúnyoggyérítési program
2015. szeptember 30. 11:48
Lezárult az országos szúnyoggyérítési program Az idei volt a harmadik országos szúnyoggyérítési program, amelyet a katasztrófavédelem koordinált, a központi gyérítés június 23-án kezdődött és szeptemberben zárult le. A szakértők vizsgálatai és a katasztrófavédelemhez érkezett pozitív visszajelzések alapján ebben az évben is sikeres volt a vérszívók számának csökkentése.
A tizenegy héten keresztül tartó munkálatok során a gyérítendő terület nagyságát összesen hétszáznegyvenötezer hektárban határozták meg. Ebből körülbelül négyszázhúszezer hektáron légi kémiai, több mint háromszáztízezer hektáron földi kémiai és további tizenötezer hektáron légi és földi biológiai módszerrel folyt a szúnyoggyérítés, a program majdnem kilencszáz települést érintett. A végrehajtásban huszonnyolc légi járművel és negyvenkét, földi gyérítésre alkalmas eszközzel vettek részt a kivitelezők. A munkálatok heti programja, az érintett települések listája, valamint minden ezzel kapcsolatos információ heti rendszerességgel – hétfőnként – megjelent a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok honlapján.

Augusztusban a kánikula nehezítette a munkát. Erre való tekintettel a kivitelezők csökkentették a hétvégi gyérítések számát, sőt, a turisztikailag frekventált területeken szombaton és vasárnap egyáltalán nem is zajlott gyérítés. A rendkívüli meleg miatt hétköznapokon a lehető legkésőbb kezdték meg a légi kezelést, valamint a földi kijuttatásnál is fokozott figyelemmel voltak a méhészek igényeire. A nyár folyamán a viharos időjárás miatt is többször módosult egy-egy heti program, de végül mindenütt pótolták a korábban elhalasztott gyérítést.

Az országos program mellett az önkormányzatok ebben az esztendőben is dönthettek úgy, hogy saját költségen elvégeztetik a szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhették ilyen munkálatokhoz. Az önkormányzatoknak idén is volt lehetősége jelezni a BM OKF felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A beérkezett igényeket a szakértők megvizsgálták, és ha a csípések száma azt indokolta, a település és környéke bekerült a központi gyérítési programba.

A program eredményességét mutatja, hogy számos polgármestertől kapott a katasztrófavédelem köszönőlevelet, illetve a lakosság részéről is jelentős számban érkeztek pozitív visszajelzések. A szakértői jelentések is azt mutatják, hogy a program indulásakor tapasztalt szúnyoginvázió a rendszeres kezelések hatására július közepére visszaszorult, és ezt a szintet sikerült a szezon végéig fenntartani. Külön figyelmet érdemel a három kiemelt turisztikai régió – Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó –, amely területek kérésükre kerültek a programba.

Kapcsolódó képek:
Lezárult az országos szúnyoggyérítési program Lezárult az országos szúnyoggyérítési program Lezárult az országos szúnyoggyérítési program