Szervezetünk hírei


Londonba készül a HUNOR Mentőszervezet
2015. október 07. 16:25
Londonba készül a HUNOR Mentőszervezet 2016 márciusában a brit főváros ad otthont a 2015/2016-os Egységes Reagálási Gyakorlatnak (Exercise Unified Response), amelyen az Egyesült Királyság, Ciprus és Olaszország mentőerői mellett Magyarország hivatásos központi mentőszervezete, az INSARAG-minősítésű HUNOR Mentőszervezet is részt vesz, hetvenhat fővel.
A nagyszabású gyakorlat második tervezői értekezletén a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot az országos polgári védelmi főfelügyelőség munkatársai, Jackovics Péter tűzoltó ezredes, Endrődi Tamás tűzoltó őrnagy és Keresztesy Árpád képviselték.
 
A gyakorlaton a tíz évvel ezelőtti londoni metrórobbantáshoz hasonló, összetett balesetet szimulálják majd, hozzávetőlegesen nyolcszáz sérült imitálásával, összesen ezerháromszáz ember részvételével. A gyakorlat helyszíne egy több négyzetkilométeres ipari övezet lesz, ahol egy elhagyatott gyárépületben - az élethű gyakorlás érdekében - egy londoni metróállomást, és a hozzá kapcsolódó alagútrendszert építenek ki a szervezők.
 
A négynapos gyakorlat során az Egyesült Királyság illetékes szervei az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül érkező segítség fogadását gyakorolják, miközben tesztelik London védelmi igazgatási rendszerét is, az egészségügyi intézményeket, a közlekedési társaságokat és az önkormányzati szerveket is bevonva.
 
A második tervezői értekezlet résztvevői október hatodikán a gyakorlat helyszínét is bejárták Londonban, miután a magyar résztvevők kétoldalú megbeszéléseket folytattak a magyar erők és eszközök gyakorlaton bevethető mértékéről, illetve alkalmazásának feltételeiről.
 
A HUNOR Mentőszervezet jövő márciusban első alkalommal vesz részt külföldi gyakorlaton ekkora, a nehéz fokozatú INSARAG-minősítéshez rendszeresített hetvenhat fős létszámmal. A gyakorlat utolsó tervezői értekezletére 2016 januárjában, Budapesten kerül sor.
Fotó: Jackovics Péter tű. ezredes és Keresztesy Árpád - BM OKF

Kapcsolódó képek:
Londonba készül a HUNOR Mentőszervezet Londonba készül a HUNOR Mentőszervezet Londonba készül a HUNOR Mentőszervezet
További képek a galériában