Szervezetünk hírei


Egy hétig a dúcolást gyakorolják a hunorosok
2015. november 17. 14:07
Egy hétig a dúcolást gyakorolják a hunorosok November 17-25-e között az Európai Unió szakértőcsere-programja keretében két brit oktató vezetésével módszertani gyakorlaton vesz részt a HUNOR hivatásos mentőszervezet kijelölt állománya. A kollégák hat napon át a dúcolás, valamint az alá-, ki- és megtámasztás különféle módozatait sajátítják el, az utolsó napon pedig vizsgát tesznek. A gyakorlat egyben a magyar nehéz kategóriájú városi kutató-mentő csapat 2017-es újraminősítésére való felkészülés első lépése is.
Az első napon Jackovics Péter tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveletirányítási főosztályának vezetője, a HUNOR parancsnoka nyitotta meg a felkészítést. Mint mondta, a gyakorlat résztvevőit a HUNOR mindhárom generációjának tűzoltóiból állították össze, vannak tehát köztük régóta szolgáló és néhány éves tapasztalattal rendelkezők is, a felkészítésen tanult ács éppúgy részt vesz, mint statikusmérnök. A képzés egyébként kvázi a felkészítők felkészítése, hiszen a kollégák a tanultakat továbbadják majd a HUNOR teljes állományának. Az elsajátítandó ismeretanyag jól használható az olyan eseteknél, tette hozzá az ezredes, mint volt a Tímár utcai házrobbanás. A tréningről oktatófilm készül, ezt nemcsak a mentőcsapat további felkészítésénél, hanem a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban a tűzoltószakképzésnél is jól lehet majd használni. A dúcolás, megtámasztás fejlesztése azért is fontos, mert a HUNOR harmadik generációjának tavalyi gyakorlatán Per-Anders Berthlin, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának képviselője, a magyar csapat mentora ezt fejlesztendő területként említette. A Baranya, Csongrád, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, valamint a fővárosból és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központból érkezett tűzoltók Keith Bellamy, a Hampshire Fire and Rescue Service szakembere, egyben a brit nemzeti mentőcsapat dúcolásért felelős vezető szakértője, valamint James Delaney, a Merseyside Fire and Rescue Service szakembere vezetésével az első napon a dúcolási alapelvekkel foglalkoznak. A külföldi szakértők nem ismeretlenek a magyarok számára, a 2013 decemberi olaszországi MODEX gyakorlaton dolgoztak már együtt.
 
A tréning második napjától kezdve a hunorosok egy-egy eljárást aprólékosan sajátítanak el, illetve fejlesztik a képességeket, így építenek T, valamint kettős T alátámasztást, függőleges és vízszintes, valamint rácsos alátámasztást, foglalkoznak az ajtók, ablakok kitámasztásával, azzal, miként kell a megtámasztásokat rögzíteni. Emellett készítenek teljes és osztott ferde dúcolást, gyakorolják a magas felületek ideiglenes kitámasztását, ferde felületek alátámasztását is. A hat nap alatt nagyjából tíz köbméternyi fát használnak el, a feladatok egyre bonyolultabbak lesznek.
 
Fotó: HUNOR Mentőszervezet

Kapcsolódó képek:
Egy hétig a dúcolást gyakorolják a hunorosok Egy hétig a dúcolást gyakorolják a hunorosok Egy hétig a dúcolást gyakorolják a hunorosok
További képek a galériában